Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U Gvineji izvanredno stanje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Gvineje Lansana Conte jučer je donio odluku o uvođenju izvanrednog stanja u cijeloj zemlji, nastojeći, kako je objasnio, prekinuti val nasilja i prosvjeda što su ih organizirali sindikati koji se protive njegovoj 23-godišnjoj vladavini.

"S obzirom na štetu koja je nastala i gubitak ljudskih života, odlučio sam proglasiti izvanredno stanje na području cijele zemlje", kazao je u programu državnog radija.

Pročitajte i ovo Pogreb žrtve nasilja na Zapadnoj obali Na Zapadnoj obali Izraelski doseljenici u valu nasilja ubili dvojicu mladih Palestinaca Bruna Papić - 1 Napadač priveden Stravičan napad na žene u Splitu: Struka poslala jasnu poruku, a jedno je ključno

Uvođenjem izvanrednog stanja u cijeloj su zemlji zabranjena sva javna okupljanja, a vojsci je dopušteno uhićenje svih osoba koje smatraju opasnima za državnu sigurnost.

"Najvišim vojnim dužnosnicima dane su točne upute, a cilj im je obraniti narod Gvineje od izbijanja potencijalnog građanskog rata", rekao je Conte.

Najmanje jedanaest prosvjednika ubijeno je u predgrađu glavnog grada Gvineje Conakryja, gdje je od početka pobune i sukoba s vojskom u siječnju poginulo 97 osoba.

Nezadovoljni prosvjednici ponovno su organizirali opći štrajk tvrdeći da se sukobi u Gvineji mogu završiti samo odlaskom s vlasti predsjednika države Contea.

Riječ je o drugim žestokim prosvjedima u Conakryju od nereda 10. siječnja, kada su se prosvjednici pobunili protiv vladavine 72-godišnjeg predsjednika Contea, kojega podupire vojska.

Do novoga vala nasilja došlo je nakon što je u petak na dužnost premijera imenovan predsjednikov bliski suradnik, ministar Eugene Camara. Oporba i sindikati nisu prihvatili njegovo imenovanje, već su zatražili njegovu ostavku zbog bliskosti s državnim poglavarom.

Gvineja je siromašna zapadnoafrička zemlja u kojoj živi 9,4 milijuna stanovnika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene