Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi rezultati

Grčka: Premoćna pobjeda socijalista

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oporbeni grčki socijalisti pobjeđuju na izborima održanim u nedjelju s dovoljno zastupničkih mjesta da samostalno formiraju vladu i smijene konzervativce koji su razljutili birače neuspjehom u suzbijanju korupcije i rješavanju gospodarskih teškoća, pokazali su prvi službeni rezultati.

Ako se rezultati neće bitnije mijenjati socijalistički PASOK osvojit će apsolutnu većinu u parlamentu u trenutku kada je Grčkoj, koju se smatra najslabijom karikom eurozone, potrebna snažna vlada da se suoči s gospodarstvom na rubu recesije. Nakon oko 20 posto prebrojanih glasova PASOK osvaja oko 43 posto glasova a iza njega je dosad vladajuća Nova demokracija s oko 36 posto. Na temelju tih rezultata ministarstvo unutarnjih poslova procijenilo je da će PASOK dobiti oko 160 od ukupno 300 mjesta u parlamentu, dok će Nova demokracija osvojiti 92 zastupnička mandata. 'To je sjajna pobjeda, povijesna pobjeda koja znači da smo dobili veliku odgovornost kako bismo ispunili očekivanja grčkog naroda', rekao je visoki dužnosnik PASOK-a Evangelos Venizelos.

Pročitajte i ovo Vješanje LGBTQ+ zastave ispred zgrade Parlamenta Prijedlog konzervativne vlade Još jedna članica EU-a legalizirala je istospolne brakove: "Progresivna smo i demokratska zemlja" Grčke hitne službe ispred brodarske tvrtke u Ateni Drama u Grčkoj Stravična pucnjava u Ateni: Bivši zaposlenik upao u tvrtku pa ubio tri osobe i presudio sebi

Po ranije objavljenoj izlaznoj anketi PASOK osvaja 42,5 posto glasova i 155 zastupnika u parlamentu od 300 mjesta, dok Nova demokracija zaostaje s 36,4 posto i 99 zastupnika. Druga izlazna anketa za grčke televizijske postaje dala je slične rezultate. 'Uvjerili smo grčke birače snagom našeg programa', rekao je viši dužnosnik PASOK-a Theodoros Pangalos grčkoj televiziji. Čelnik PASOK-a George Papandreou obećao je paket poticaja od tri milijarde eura na temelju platforme oporezivanja bogatih i pomaganja siromašnima, dok je odlazeći premijer Costas Karamanlis pozvao na dvije godine štednje.

Dužnosnici Nove demokracije su rekli da su rezultati daleko od konačnih. 'Moram čekati na stvarne rezultate kako bismo vidjeli može li PASOK imati apsolutnu većinu', rekao je glavni tajnik Nove demokracije Lefteris Zagoritis.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene