Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Optužbe za sukob interesa

FOTO/VIDEO Počelo suđenje bez presedana: Ministar pravosuđa pred sudom jer je maltretirao suce s kojima se sukobljavao dok je bio odvjetnik, a to je tek dio šire priče

Eric Dupond-Moretti - 1
Eric Dupond-Moretti - 1 Afp
Aktualno Galerija Eric Dupond-Moretti - 1 Eric Dupond-Moretti - 1 Foto: Afp Eric Dupond-Moretti - 4 Eric Dupond-Moretti - 4 Foto: Afp Eric Dupond-Moretti - 2 Eric Dupond-Moretti - 2 Foto: Afp +0 Eric Dupond-Moretti - 3 Galerija 1/4 >>
Francuski ministar pravosuđa Eric Dupond-Moretti našao se pred posebnim francuskim sudom zbog sumnje da je bio u sukobu interesa u nekoliko slučajeva. Riječ je o presedanu. Pred sud je do sada bilo poslano osmero ministara i dvoje državnih tajnika, ali nijedan dok su bili na dužnosti u vladi.

Francuskom ministru pravosuđa Ericu Dupond-Morettiju u ponedjeljak je počelo suđenje, koje će trajati gotovo dva tjedna, pod optužbom da je koristio svoj ured za rješavanje osobnih problema, i to u slučaju bez presedana koji je izazvao zabrinutost oko kontrole i ravnoteže u francuskoj demokraciji.

Prije nego što ga je predsjednik Emmanuel Macron 2020. postavio za ministra pravosuđa, Dupond-Moretti bio je jedan od najpoznatijih francuskih odvjetnika za kazneno pravo.

Ubrzo su se pojavili problemi, naime, ministar je osumnjičen da se koristio svojim položajem u vladi kako bi se obračunao sa sucima koji su istraživali neke njegove istaknute klijente i prijatelje dok je bio odvjetnik, uključujući bivšeg francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja

Eric Dupond-Moretti - 1 Eric Dupond-Moretti - 4 Foto: Afp

Pročitajte i ovo Ilustracija Kakva sramota "Niste stali golih grudi ispred mene. Možda nije dovoljno vruće?" Ministar šokirao novinarke pitanjem

Dupond-Moretti sve optužbe odbacuje, ostavka mu nije ni pala na pamet, a kako je ranije poručio: "Uvijek sam govorio da legitimitet dugujem predsjedniku Republike i premijerki i samo njima."

Slučaj je i danas na suđenju nazvao nelegitimnim i poručio: ''Presumpcija nevinosti je pogažena. Suočio sam se s neistinama, uvredama i lažima", piše ABC.

Premijerka Elisabeth Borne ponovila je svoju podršku Dupond-Morettiju u ponedjeljak prije početka suđenja, a on tvrdi da je pokušao izbjeći svaki sukob interesa.

Kao kazneni odvjetnik, Dupond-Moretti bio je poznat po svom govorništvu u sudnici. Bio je suzdržan na vlastitom suđenju, izbjegavao je kamere i dao je samo kratku izjavu u sudnici: " To je iskušenje, ali i prilika, jer sam se došao braniti."

Sukob interesa kao predvorje korupcije

Istraga je otvorena početkom 2021. temeljem tužbi sindikata sudaca i udruženja za borbu protiv korupcije Anticor koji su ga optužili za dva slučaja sukoba interesa.

Pravosudno tijelo pred kojim će ministar, koji je i dalje ministar, odgovarati, Sud pravde Republike, nadležan je za kaznena djela ili prekršaje koje počine članovi vlade dok su na dužnosti.

Od uspostave 1993. taj je sud održao samo osam formalnih suđenja. Pred sud je do sada bilo poslano osmero ministara i dvoje državnih tajnika, ali nijedan dok su bili na dužnosti u vladi.

Među njima je bila bivša francuska ministrica financija, bivša direktorica MMF-a i sadašnja predsjednica Europske središnje banke (ECB) Christine Lagarde. Ona je bila proglašena krivom za nemar, ali nije bila kažnjena.

Sudsko vijeće suda čine zastupnici, senatori i suci Kasacijskog suda, najvišeg suda u zemlji. Riječ je o tri profesionalna suca i 12 članova parlamenta - šest iz donjeg doma i šest iz Senata - koji će donijeti presudu, a za odluku o krivnji i kazni potrebna je većina od osam glasova.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović Analiza Ivane Petrović Potpuni debakl u slučaju Agrokora: "Otvara se novi problem, a DORH je Todorića trebao pitati ključno pitanje vezano za rusku banku"

Situacija bez presedana

Odbijanje ministra da podnese ostavku, ili da se barem povuče iz svoje uloge nadgledanja francuskog pravosudnog sustava tijekom suđenja, izazvalo je brojne kritike, piše France24.

Prijeti mu do pet godina zatvora i pola milijuna eura novčane kazne ako bude proglašen krivim za nezakoniti sukob interesa. 

Sudačke organizacije, koje su se oglasile, smatraju da ova situacija šteti kredibilitetu ministra pravosuđa, ali i slabi cijeli pravosudni sustav.

Izvori bliski vlasti su rekli da su poduzete sve mjere da bi se osiguralo da uprkos tome njegovog resor funkcionira dobro.

Među svjedocima na suđenju bit će i bivša ministrica pravosuđa Nicole Belloubet te nekadašnji premijer Jean Castex.

Dupond-Moretti je kao ministar izazvao mnoge kontroverze, uključujući i one zbog seksističkih primjedbi prema novinarkama te zbog uvredljive geste rukom tijekom parlamentarne rasprave.

Eric Dupond-Moretti - 1 Eric Dupond-Moretti - 2 Foto: Afp

Pročitajte i ovo Danijel Markić GOST DNEVNIKA NOVE TV Prvi čovjek SOA-e priznao da postoje vanjske sile koje žele utjecati na izbore, otkrio i kakve probleme Hrvatska ima sa Srbijom

I ruski oligarh je negdje nekako bio u igri

Poznat je i pod nadimkom Osloboditelj zbog rekordnih 145 oslobađajućih presuda, a tijekom proteklih 10 godina bio je sve više uključen u političke slučajeve i odnosi s pojedinim sucima su mu se pogoršali.

Ubrzo nakon što je imenovan ministrom, pokrenuo je upravne istrage protiv sudaca zaduženih za postupke koji su ga se izravno ticali: tri suca iz ureda državnog financijskog tužitelja i bivšeg istražnog suca u Monaku, koji je istraživao ruskog oligarha Dimitrija Ribolovljeva u Monaku.

Istragom nije utvrđeno da su četvorica sudaca počinili prekršaj.

Sudački sindikati podnijeli su pravnu tužbu protiv Dupond-Morettija, tvrdeći da su istrage neutemeljene i pokušaj da se njegova uloga ministra iskoristi za osobne obračune. Suđenje se fokusira na te istrage.

Pročitajte i ovo Uskok, ilustracija - 2 USKOK u akciji Ministra iznenadilo uhićenje, čekaju se i detalji uloge bivše HDZ-ove uzdanice. Oglasila se glavna državna odvjetnica: "Pitanje je kud će istraga dovesti"

Eric Dupond-Moretti - 1 Eric Dupond-Moretti - 2 Foto: Afp

Glumio samoga sebe u filmovima i serijama

Smatra ga se jednim od lijevo orijentiranih članova Macronove centrističke vlade, ali kritičari različitih političkih stajališta postavljaju pitanje zašto se nije povukao sa svoje dužnosti tijekom suđenja. Rekao je da nije želio napustiti svoju službu tijekom postupka.

Neki političari također tvrde da bi vladinim ministrima trebalo suditi na tradicionalnim sudovima, gdje mogu sudjelovati i građanske stranke, umjesto na posebnom sudu sa svojim posebnim pravilima.

Osim što je poznat po tome da nema dlake na jeziku, Dupond-Moretti je nastupao i u televizijskim policijskim serijama i filmova, gdje je uglavnom glumio samog sebe.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene