Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Europu je stigao američki zrakoplov WC-135 Constant Phoenix za posebne namjene specijaliziran za otkrivanje i identifikaciju nuklearnih eksplozija.


Specijalni zrakoplov sletio je prvo u RAF-ovu zračnu luku u Surreyu u Velikoj Britaniji, a potom je krenuo prema Norveškoj i Barentsovom moru, sjeverno od Rusije. WC-135 trebao bi otkriti izvor nuklearne radijacije koja se pojavila iznad Europe.

Francuski institut IRSN prije nekoliko dana izvijestio je o tragovima radioaktivnog joda-131 u atmosferi iznad Norveške, Poljske, Finske, Njemačke, Češke, Španjolske i Francuske. Od trenutka kada je taj oblak otkriven, razine su se vratile u normalu, no znanstvenici još trebaju otkriti izvor radijacije.

Odmah su se pojavile teorije da je Rusija u tajnosti testirala nuklearno oružje. Naime, jod-131 najčešće se povezuje s atomskom bombom i uvijek je prisutan nakon testiranja, ali s drugim radioaktivnim tvarima, što ovdje nije slučaj. Stoga neki smatraju kako je njegov izvor ipak farmaceutska industrija, no s druge strane, nikakav incident u tom smislu nije prijavljen.

WC-135 može detektirati i identificirati nuklearnu eksploziju prema uzorcima koje prikupi u atmosferi. Isti je tip zrakoplova korišten i nakon nuklearne nesreće u Černobilu za praćenje tragova radioaktivnosti koja se tada širila Europom, piše Independent.
 

Vezani članci Slika nije dostupna Zabrinjavajuće vijesti iz Švedske: Otkrivene radioaktivne divlje svinje, 31 godinu nakon Černobila Slika nije dostupna Tri razloga zašto se (još) ne moramo brinuti zbog napetosti između SAD-a i Sjeverne Koreje