Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Radioaktivni oblak nad Starim kontinentom

Američki avion stigao u Europu: Je li Rusija radila tajne nuklearne testove?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Europu je stigao američki zrakoplov WC-135 Constant Phoenix za posebne namjene specijaliziran za otkrivanje i identifikaciju nuklearnih eksplozija.

Specijalni zrakoplov sletio je prvo u RAF-ovu zračnu luku u Surreyu u Velikoj Britaniji, a potom je krenuo prema Norveškoj i Barentsovom moru, sjeverno od Rusije. WC-135 trebao bi otkriti izvor nuklearne radijacije koja se pojavila iznad Europe.

Francuski institut IRSN prije nekoliko dana izvijestio je o tragovima radioaktivnog joda-131 u atmosferi iznad Norveške, Poljske, Finske, Njemačke, Češke, Španjolske i Francuske. Od trenutka kada je taj oblak otkriven, razine su se vratile u normalu, no znanstvenici još trebaju otkriti izvor radijacije.

Odmah su se pojavile teorije da je Rusija u tajnosti testirala nuklearno oružje. Naime, jod-131 najčešće se povezuje s atomskom bombom i uvijek je prisutan nakon testiranja, ali s drugim radioaktivnim tvarima, što ovdje nije slučaj. Stoga neki smatraju kako je njegov izvor ipak farmaceutska industrija, no s druge strane, nikakav incident u tom smislu nije prijavljen.

WC-135 može detektirati i identificirati nuklearnu eksploziju prema uzorcima koje prikupi u atmosferi. Isti je tip zrakoplova korišten i nakon nuklearne nesreće u Černobilu za praćenje tragova radioaktivnosti koja se tada širila Europom, piše Independent.
 

Pročitajte i ovo Glava radioaktivnog gromobrana koju su pokušali prošvercati u Hrvatsku obaviješten konzulat Hrvatima s radioaktivnim gromobranom određen pritvor u Srbiji: Prijeti im pet godina zatvora Ilustracija Trojcu 30 dana zatvora Drama na granici: U Hrvatsku pokušali unijeti radioaktivne tvari, otkrio ih alarm

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene