Obavijesti Video Pretražite Navigacija
STIŽE ERDOGAN

U eksploziji u Turskoj poginulo najmanje 40 rudara: ''Još uvijek je tamo požar''

U eksploziji u rudniku ugljena u sjevernoj turskoj pokrajini Bartinu u petak je poginulo 40 ljudi, rekao je u subotu ministar unutarnjih poslova Sulejman Sojlu, dodajući da se nastavljaju napori da se pronađe jedan nestali rudar.

Eksplozija, koja se dogodila u petak u rudniku u Amasri, obalnom gradu na Crnom moru, u 18:15 po lokalnom vremenu, ubila je najmanje 40 ljudi, a spašeno je njih 58 dok je još neizvjesna sudbina jednog rudara, kazao je ministar unutarnjih poslova Sulejman Sojlu.

"Još uvijek je tamo požar, rudari i spasioci napravili su velike žrtve da ne ostave svoju braću", rekao je Sojlu koji je stigao na mjesto nesreće.

Dodao je da je jedan rudar otpušten iz bolnice dok ih 10 još uvijek prima liječničku pomoć u Bartinu i Istanbulu.

Vlasti su rekle da je tužiteljstvo pokrenulo istragu uzroka nesreće, a da prve naznake govore da je eksploziju uzrokovao plin koji se stvara u rudnicima ugljena.

Agencije prenose da su spasilačke ekipe radile na spašavanju zarobljenih u galerijama 300 i 350 metara ispod razine mora, a Soylu je kazao da je u vrijeme eksplozije u rudniku bilo 110 radnika.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan objavio je da otkazuje svoj raspored kako bi u subotu otputovao na mjesto nesreće, a poručio je: ''Želja nam je da gubitak života ne bude veći i da se naši rudari mogu spasiti živi i zdravi''.

Na slikama koje su objavili turski mediji s ulaza u rudnik vidljive su spasilačke i medicinske ekipe, kao i članovi obitelji zaglavljenih rudara.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NAKON NEKOLIKO MJESECI Strava u rudniku - ugušilo se osam rudara, 20 ozlijeđenih: Utvrđen niz propusta, podignuta kaznena prijava
Pročitajte i ovo Rupa u zemlji u Chileu ponor dubok 200 metara VIDEO Otvorila se ogromna rupa u zemlji: "Jako smo zabrinuti. Ovo još nikada nismo vidjeli"

Afad, tursko javno tijelo za upravljanje katastrofama, isprva je na Twitteru objavilo, a zatim i povuklo objavu da je neispravan transformator uzrok eksplozije.

U najgoroj rudarskoj katastrofi u Turskoj u zapadnom gradu Somi, 350 kilometara južno od Istanbula 2014. godine poginuo je 301 radnik.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene