Obavijesti Video Pretražite Navigacija
21 službenik

U BiH osnovan poseban tim za borbu protiv terorizma

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državna policijska agencija za istrage i zaštitu uspostavila je poseban tim za borbu protiv terorizma koji ima suradnju s partnerskim agencijama u svijetu uključujući i američki FBI, izjavio za Dnevni avaz od ponedjeljka pomoćnik direktora SIPA-e i načelnik kriminalističko-istražnog odjela Anđelko Hrgić.

Hrgić, koji je prvi čovjek zadužen za istrage u SIPA-i, pojasnio je kako se u posebnom timu ove agencije nalazi 21 službenik, među kojima su i načelnici regionalnih ureda iz Sarajeva, Mostara, Banje Luke i Tuzle, ali i profilirani analitičari i istražitelji koji su prošli niz specijalističkih obuka iz ovog područja.

Pročitajte i ovo Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće Viktor Orban u posjeti BiH Nastavio u Banja Luku Orban doputovao u BiH, kratko bio u Sarajevu, oni mu se požalili na jednu osobu

Pojasnio je kako državna policijska agencija ima suradnju u području suzbijanja terorizma s drugim agencijama za provođenje zakona u BiH, zemljama regije te napose s američkim FBI-em.

"Ta suradnja je kontinuirana i svakodnevna, a razmjena obavještajnih i drugih informacija vrši se u oba smjera", kaže Hrgić.

Po njegovim riječima SIPA-i će u 2015. godini prioritet biti borba protiv terorizma.

Suđenje za terorizam: Svjedok potvrdio da se borio u Siriji, ali ne i da ga je Bosnić na to potaknuo

Na području BiH zabilježeno je više slučajeva odlazaka pripadnika radikalnih islamskih skupina iz selefijskog pokreta na ratišta u Siriji i Iraku, a u samoj zemlji djeluje veći broj skupina koje službe sigurnosti smatraju opasnošću za nacionalnu sigurnost.

Protiv jednoga od neformalnih vođa selefija u BiH Bilala Bosnića vodi se sudski postupak zbog vrbovanja mladih Bošnjaka da se priključuju Islamskoj državi te poticanja na terorizam.

Nakon što se Bosniću otvoreno usprotivio islamski vjerski službenik Selvedin Beganović, u četiri navrata je na njega pokušan atentat, a prošloga tjedna nepoznate osobe napale su i ozlijedile njegova sina. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene