Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U dvije gotovo istodobne eksplozije u središnjem dijelu Bagdada ubijeno je više od 80 osoba, a ranjeno više od stotinu, prenose agencije pozivajući se na policijske izvore.


Prema agenciji Associated press (AP), koja se poziva na policijske i bolničke izvore, u eksplozijama je ubijeno 88 osoba, a ranjeno više od 160 u dva gotovo istodobna napada u šijitskoj trgovačkoj četvrti u središnjem dijelu Bagdada.

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO Strava u Iraku: Najmanje 39 mrtvih u požaru koji je izbio na COVID odjelu bolnice Slika nije dostupna Krvava subota u Iraku: U nizu eksplozija ubijeno 60, ranjeno 185 ljudi

Prva se eksplozija dogodila na sajmištu Haraj u četvrti Bab
al-Sharqi, a gotovo odmah zatim eksplodirao je automobil-bomba parkiran nekoliko metara dalje.

Bab al-Sharqi je šijitska četvrt na istočnoj obali rijeke Tigris,
piše agencija France presse.

Agencije podsjećaju da su napadi nastavak kampanje sunita protiv šijitskih ciljeva. Današnji su napadi najkrvaviji nakon što su prošlog tjedan 142 Iračana ubijena ili pronađena mrtva. Među njima je bilo 65 studenata vodećeg bagdadskog sveučilišta, koji su ubijeni eksplozijama dvaju automobila-bombi.

U međuvremenu su iračke snage sigurnosti, koje surađuju s američkim vojnicima, zapečatile sunitsku četvrt u Bagdadu, objavilo je ministarstvo obrane i naglasilo da to još uvijek nije početak najavljene nove ofenzive u prijestolnici.

Naime, američki predsjednik George W. Bush šalje dodatnih 21.000 vojnika u Irak koji bi trebali pomoći okončanju krvavih sukoba sunita i šijita. Većina pojačanja, oko 17.000 vojnika, rasporedit će se u Bagdadu.

Zatvaranje sunitske četvrti u Bagdadu uslijedilo je nakon posebno krvavog vikenda za američke snage u Iraku koje su izgubile 27 ljudih ubijenih u padu helikoptera, sukobima s militantima ili eksplozijama podmetnutih bombi.

Reuters piše da je subota, 20. siječnja, bila najsmrtonosniji dan za američke vojnike otkako je počeo rat u Iraku u ožujku 2003.