Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Više od 40 talibanskih boraca i njihovih pristaša likvidirano je u zajedničkoj operaciji afganistanske vojske i snaga NATO-a na jugu Afganistana, javljaju u nedjelju agencije pozivajući se na ministarstvo obrane.


U operaciji, u kojoj su sudjelovali i zrakoplovi NATO-a, ubijen je, kako se tvrdi u priopćenju ministarstva, i "jedan jako poznati terorist", mula Hashim. U priopćenju se navode samo žrtve na pobunjeničkoj strani.

Vezani članci Američki vojnici Prvi put nakon potpisivanja sprazuma: Amerikanci izveli zračni napad na talibane Ilustracija, američki zrakoplov E-11A Pao američki zrakoplov u Afganistanu, talibani tvrde da su ga oni srušili

Operacija, nazvana "Patan Ghar" (Afganistanska planina), pokrenuta je u subotu u Deh Rawoodu, južnom području provincije Uruzgan, izvješćuje dpa.

Zajedničke afganistansko-koalicijske snage također su zaplijenile i veliku količinu oružja, poput pušaka PK, AK-7 i PRG7, pojašnjava AFP.

U odvojenom okršaju u provinciji Kandahar poginula su dva koalicijska vojnika. Njihovo je vozilo u ophodnji naletjelo na minu. 

AP podsjeća da je talibanska pobuna ponovo ojačala, a prošla je godina, s 8000 poginulih, bila najkrvavija od početka invazije na Afganistan. Među poginulima su većinom pobunjenici ali i čak četvrtina civila.

Talibani su najaktivniji u južnim i istočnim provincijama koje dijele dugačku granicu sa susjednim Pakistanom. Službeni Afganistan tvrdi da talibani uživaju zaštitu i pronašli su utočište upravo u tim pograničnim pakistanskim područjima.