Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Masakr nad civilima insceniran?!

Tuzla traži Dodikovu smjenu zbog vrijeđanja žrtava rata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vijećnici u Općinskom vijeću Tuzle jednoglasno su odlučili zatražiti od visokog predstavnika za BiH Valentina Inzka da smijeni s dužnosti predsjednika Vlade Republike Srpske Milorada Dodika zbog njegovih tvrdnji o insceniranju masakra nad civilima u tom gradu 1995.

Zajedničkom izjavom koju su usvojili vijećnici također se traži da se Dodiku zabrani svako političko djelovanje zbog širenje nacionalne i vjerske mržnje i netrpeljivosti, a ako to Inzko ne bi učinio iz Tuzle će od tijela vlasti BiH tražiti da se aktualnog visokog predstavnika proglasi nepoželjnom osobom u državi. Načelnik općine Tuzle Jasmin Imamović i gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen jučer su najavili kako će protiv Dodika podnijeti kaznenu prijavu zbog izjava kojima omalovažava žrtve zločina i dovodi u pitanje presude Suda BiH.

Pročitajte i ovo Osnovna škola Vladislav Ribnikar Osnovna škola Vladislav Ribnikar Pronađen nož kod učenika u školi u kojoj je dječak ubojica napravio masakr: "Djeca su dovoljno traumatizirana" Ilustracija Eskalacija sukoba Džungla puna mrtvih: U tijeku krvavi plemenski rat, policija sumnja da se radi o zasjedi

Milorad Dodik je krajem prošlog tjedna izjavio kako je masakr u kojemu je 25. svibnja 1995. na glavnoj tuzlanskoj šetnici ubijena 71 osoba a ranjeno njih više od 150 zapravo insceniran te da je taj događaj sličio na one na sarajevskoj tržnici Markale. Sud BiH je tijekom suđenja bivšem načelniku Glavnog stožera Vojske Republike Srpske Novaku Đukiću nedvojbeno utvrdio kako je granata koja je ubila civile u Tuzli ispaljena s položaja vojske bosanskih Srba. Đukić je po zapovjednoj odgovornosti za taj zločin osuđen na 25 godina zatvora.

Valentin Inzko je reagirajući na Dodikove tvrdnje već upozorio kako je riječ o nedopustivom i neoprostivom iskrivljavanju činjenica. 'Kada takvo iskrivljavanje činjenica dolazi od dužnosnika s visokim stupnjem odgovornosti koji su obvezni poštivati Daytonski sporazum i surađivati s Haaškim tribunalom, onda su te izjave posebice neodgovorne i podrivaju ne samo pravosudne institucije nego i vjerodostojnost svakog pojedinca', stoji u zajedničkoj izjavi što su je u povodu Dodikovih komentara objavili visoki predstavnik, voditelj misije OESS-a u BiH Gary Robbins te voditeljica misije Vijeća Europe u BiH Caroline Ravaud. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene