Ilustracija (Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL)
Ilustracija (Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL) Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Tužiteljica Tužiteljstva Bosne i Hercegovine Gordana Bosiljčić opljačkana je u središtu Sarajeva, a medijima i policiji izjavila je kako je počinitelj osoba koja je vjerojatno migrant i uz to, sudeći prema načinu na koji je pljačka počinjena, profesionalni kradljivac, objavile su banjolučke "Nezavisne novine".


Tužiteljica Bosiljčić kazala je ovom listu kako je pljačka počinjenjena u subotu u jednoj trgovini u središtu grada te da je kradljivac iz njezina ruksaka izvukao novčanik u kojemu su bili dokumenti i oko 150 konvertibilnih maraka (oko 75 eura).

Vezani članci Zagrebačka policija otkrila trojac koji je krao aute, kod jednog pronađena droga - 3 Policija traga za dvojicom muškaraca: Trojac krao automobile po Zagrebu, kod jednog pronađeno 28,5 kilograma marihuane Pomaganje starijima, ilustracija Lažno se predstavljao, pristojno nudio pomoć pa opljačkao starije osobe

Bosiljčić je opazila krađu i pokušala je spriječiti, no u tome nije uspjela, a kradljivac je pobjegao. Tužiteljica je slučaj prijavila policiji, a nakon sat vremena policajci su pronašli odbačeni novčanik s dokumentima, ali bez novca.

Zaključila da je riječ o profesionalnom kriminalcu

Bosiljčić je kazala kako na temelju iskustva zaključuje kako je riječ o profesionalnom kriminalcu jer je pljačku izveo vješto tijekom dana u najprometnijoj ulici u gradu i prodavaonici u centru grada.

Navodeći indicije po kojima ocjenjuje da je riječ o migrantu, ona je istaknula kako ne govori protiv ljudi koji bježe od rata i nesreće i pokušavaju pronaći spas, već protiv kriminalaca koji se kriju iza izbjeglica, upozorivši na neorganiziranost i nebrigu države, njezinih institucija i agencija.

Lokalni mediji javili su kako su nakon dva tjedna prve veće skupine migranata opažene i na području Banje Luke.

Lokalna Alternativna televizija (ATV) izvijestila je kako je u taj grad u noći između ponedjeljka i utorka autobusima stiglo pedesetak migranata. Policija ih je legitimirala i utvrđeno je kako je riječ o osobama koje su već registrirane kao izbjeglice u BiH. Svi oni potom su potražili prijevoz taksijem i navodno se uputili prema graničnom prijelazu kod Bosanske Gradiške.

Veće skupine migranata i dalje borave u središtu Sarajeva, a vlasti planiraju njihovo premještanje u neki od izbjegličkih centara, uključujući i onaj kod Salakovca u okolici Mostara koji može primiti oko 300 osoba.

Povjerenica za ljudska prava Vijeća Europe Dunja Mijatović u utorak je posebnom izjavom pozvala bosanskoehercegovačke vlasti da prema migrantima postupaju humano i sukladno međunarodnim konvencijama koje jamče pravo na zaštitu takvim osobama, bez obzira je li riječ o onima koji su u zemlju ušli legalno ili ilegalno.

Migranti spavaju na ulici

U pismu poslanom na adresu Vijeća ministara BiH Mijatović je iskazala zabrinutost jer mnoge izbjeglice i migranti, uključujući obitelji s djecom, spavaju na ulici i nemaju pristup hrani.

"Čini se kako se to zbiva zbog manjka sistematskog odgovora bosanskohercegovačkih vlasti na humanitarne potrebe ovih osoba", ocjena je Mijatović koja traži da vlasti u BiH preuzmu odgovornost i ispune svoje obveze na učinkovit i sustavan način. (Hina9