Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ilegalni stanovnici

Turski premijer zaprijetio izgonom 100.000 Armenaca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na prijetnju ga je potaknula rezolucija o proglašenju pokolja Armenaca u Prvom svjetskom ratu genocidom.

Turski premijer zaprijetio je izgonom tisuća Armenaca koji ilegalno borave u Turskoj pošto su američki i švedski zastupnici prihvatili rezoluciju kojom pokolj nad Armencima što ga je za Prvog svjetskog rata počinila tadašnja otomanska država nazivaju genocidom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ništa bez izručenja Erdogan će razmotriti finsku kandidaturu za NATO, za Švedsku ima poruku: "Želite li ući u NATO, morate nam predati te teroriste" Samit Nastao je kaos FOTO "Ne mogu to ni gledati!": Fotografija s druženja šefova država u Pragu razbjesnila građane

Erdogan: 'Ne moram ih držati u svojoj zemlji'


Švedski parlament i vanjskopolitički odbor američkog Kongresa prošli tjedan su prihvatili neobvezujuće rezolucije o proglašenju genocida nad Armencima zbog čega je Ankara na konzultacije povukla svoje veleposlanike u Washingtonu i Stockholmu.

Premijer Recep Tayyip Erdogan rekao je u srijedu za televiziju 'Danas je 170.000 Armenaca u našoj zemlji. Samo njih 70.000 su turski državljani, a snošljivi smo prema preostalih 100.000. Bude li potrebno, mogao bih reći da se tih 100.000 vrati u svoju domovinu jer nisu naši državljani. Ne moram ih držati u svojoj zemlji'.

Među ilegalcima prevladavaju seoske žene

Tisuće ilegalnih armenskih useljenika, uglavnom žena iz siromašnih seoskih regija, rade kao kućne pomoćnice u Istanbulu gdje obavljaju i druge slabo plaćene poslove. Ti su se Armenci doselili nakon potresa koji je njihovu domovinu pogodio 1988. godine. Točan broj armenskih useljenika u Tursku nepoznat je. Međutim, tursko-armenske udruge drže da turski političari napuhuju brojku ilegalnih radnika i prijete izgonom svaki put kad izbiju napetosti između Ankare i Erevana.

Aris Nalci, urednik tursko-armenskog tjednika Agos, rekao je da to nije prva Erdoganova prijetnja izgonom i da je 'ne uzima ozbiljno'.Turska priznaje da je bivše otomansko carstvo ubilo mnoge kršćanske Armence no oštro se protivi broju od 1,5 milijuna mrtvih i označavanju pokolja genocidom, što pak podupiru brojni zapadni povjesničari, a prihvatili su i neki parlamenti. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene