Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Policija i prosvjednici

Dok je Erdogan u Hrvatskoj ovako izgledaju ulice Ankare

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Turska policija silom je u utorak rastjerala prosvjednike i pristaše sekularne države koji su pred zgradom parlamenta demonstrirali protiv sporne izjave predsjednika parlamenta Ismaila Kahrimana da se u novi ustav uključi načelo sekularnosti, koji je temelj moderne turske države.

"Turska je sekularna država i takva će i ostati", skandiralo je stotinjak prosvjednika okupljenih pred ulazom u zgradu parlamenta, prije nego što ih je policija rastjerala suzavcem, a neki su potom privedeni.

Pročitajte i ovo Prosvjedi - 1 "Dosta je" U subotu prosvjed u pet gradova: "Postoji ogroman broj ljudi koji su svjesni da promjena dolazi" Recep Tayyip Erdogan Čestitao Putinu na pobjedi Turski predsjednik Erdogan: "Turska je spremna pomoći kako bi Rusija i Ukrajina započele pregovore"

Tijekom dana i u drugim je turskim gradovima predviđeno održavanje prosvjeda. Ondje će se demonstrirati protiv Ismaila Kahramana, člana Stranke pravde i razvoja, islamo-konzervativne stranke na vlasti predsjednika Recepy Tayyipa Erdogana.

"Mi smo muslimanska zemlja... prije svega i sekularizam ne smije postojati u ustavu", smatra Kahraman, predsjednik parlamenta.

Od dolaska na vlast 2002. godine Stranku pravde i razvoja njezini kritičari optužuju da želi islamizirati tursko društvo.

Kahramanova izjava podigla je na noge laičke krugove u zemlji, ali i cijelu parlamentarnu oporbu.

Nakon izbora kojima je nastavila obnašati vlast Stranka pravde i razvoja je u studenome 2015. kao jedan od prioriteta svoje vlade istaknula donošenje novog ustava koji bi zamijenio postojeći što ga je donijela vojna hunta nakon vojnog udara 1980. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene