Turska policija silom je u utorak rastjerala prosvjednike i pristaše sekularne države koji su pred zgradom parlamenta demonstrirali protiv sporne izjave predsjednika parlamenta Ismaila Kahrimana da se u novi ustav uključi načelo sekularnosti, koji je temelj moderne turske države.


"Turska je sekularna država i takva će i ostati", skandiralo je stotinjak prosvjednika okupljenih pred ulazom u zgradu parlamenta, prije nego što ih je policija rastjerala suzavcem, a neki su potom privedeni.

Vezani članci Rusi prosvjeduju nakon parlamentarnih izbora - 4 Nekoliko stotina Rusa na prosvjedu nakon izbora: "Ponovno smo prevareni" Greta Thunberg Greta Thunberg predvodila veliki prosvjed za klimu u Njemačkoj uoči izbora: "Ovdje smo, glasni smo, zato što vi izdajete našu budućnost"

Tijekom dana i u drugim je turskim gradovima predviđeno održavanje prosvjeda. Ondje će se demonstrirati protiv Ismaila Kahramana, člana Stranke pravde i razvoja, islamo-konzervativne stranke na vlasti predsjednika Recepy Tayyipa Erdogana.

"Mi smo muslimanska zemlja... prije svega i sekularizam ne smije postojati u ustavu", smatra Kahraman, predsjednik parlamenta.

Od dolaska na vlast 2002. godine Stranku pravde i razvoja njezini kritičari optužuju da želi islamizirati tursko društvo.

Kahramanova izjava podigla je na noge laičke krugove u zemlji, ali i cijelu parlamentarnu oporbu.

Nakon izbora kojima je nastavila obnašati vlast Stranka pravde i razvoja je u studenome 2015. kao jedan od prioriteta svoje vlade istaknula donošenje novog ustava koji bi zamijenio postojeći što ga je donijela vojna hunta nakon vojnog udara 1980. (Hina)