Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Turska na čelu mirovnih snaga?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Turska bi se mogla naći na čelu budućih međunarodnih mirovnih snaga u Libanonu, objavio je Washington Post, čije navode u nedjelju prenosi turski tisak.

Ovakva mogućnost pojavila se u medijima nakon telefonskog razgovora američkog predsjednika George W. Busha i turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana i njihova savjetovanja o riješavanju "libanonske krize". 

Pročitajte i ovo Ilustracija novinara u ratom pogođenom području Analizirana audio snimka Izraelski tenk napao novinare u Libanonu: Izvješće otkriva šokantne detalje napad Izraela na Libanon krvavi sukob Izrael žestoko napao Libanon, ubijena žena i njezino dvoje djece, Hezbolah poručio: "Ovo neće proći bez odgovora"

Turski mediji također nagađaju da će američka državna tajnica u sklopu svoje najavljene bliskoistočne turneje sljedećeg tjedna posjetiti i Tursku.

Osim turskog zapovijedanja mirovnim snagama, u njima bi značajnu ulogu trebala odigrati Francuska, a najavljuje se i dolazak vojnika iz Italije, Kanade, Njemačke, Brazila i Pakistana, pišu turski mediji.
 
Računa se da bi se pod oružjem moglo naći od deset do dvadeset tisuća plavih kaciga.

Turska vlada, pod svakodnevnim pritiskom prosvjednika diljem zemlje koji najoštrije osuđuju nesrazmjernu uporabu izraelske vojne sile u Libanonu, nastavlja u međuvremenu široku razmjenu mišljenja sa šefovima država i vlada Velike Britanije, Sirije, Irana, Libanona i više drugih zemalja.

U tom smislu, naročita pozornost se pridaje subotnjoj zajedničkoj "Libanonskoj izjavi" turskog premijera Erdogana i njegovog španjolskog kolege Josea Luisa Rodrigeza Zapatera.

Dvojica premijera, koji ujedno zajednički predsjedavaju projektom UN-a "Savez civilizacija", ukazali su na nužnost da na uzavreloj libanonsko-izraelskoj granici "oružje ustukne pred dijalogom i razgovorima".

Fotografkinja neovisnog libanonskog lista, Layal Nagib (23) ubijena je u nedjelju u izraelskom zračnom napadu na području Tira u južnom Libanonu, doznaje se od bolničkog
izvora.
Layal Nagib prva je novinarka ubijena u Libanonu otkako je 12. srpnja počela izraelska ofenziva na Libanon.

Mlada Libanonka smrtno je stradala u eksploziji rakete koja je pala kraj njezina automobila.

Radila je za libanonski časopis Al Jarass (Zvono), a kao neovisna fotografkinja surađivala je i s drugim glasilima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene