Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Godišnji odmor iz pakla

Turistica uhićena u zračnoj luci, krivo je optužili i strpali u zatvor: Danima je bila u sobi s 40 ljudi

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Turistica je završila u zatvoru zbog kipa koji je kupila u trgovini luksuznog hotela.

Putovanje u Egipat završilo je noćnom morom za francusku turisticu Nathalie (56) nakon što je lažno optužena da je pokušala prokrijumčariti antikvitet kući kao suvenir. Sporni kip kupila je u trgovini luksuznog hotela.

Žena je uhićena u zračnoj luci u Luksoru nakon deset dana putovanja po Egiptu. Kao dio sigurnosnih provjera, njezini su koferi pregledani rendgenom i carinici su uočili nešto sumnjivo. Zadržana je u policijskoj postaji osam dana, a onda je optužena za posjedovanje i trgovinu antikvitetima.

Pročitajte i ovo Erupcija vulkana na Islandu barem erupcija jenjava VIDEO Temperature na Islandu debelo ispod nule, a lava oštetila cijevi za toplu vodu: "Jako je loše"

Egipatske vlasti optužile su je da je kupila 4500 godina star antikvitet i pokušala ga iznijeti iz zemlje kao suvenir. Bio je to mali kip za koji su stručnjaci koje je kontaktirala carina zaključili da nije kopija originala, već 4500 godina star antikvitet, piše Euronews.

Dan ranije Nathalie je kupila predmet u umjetničkoj galeriji hotela Winter Palace za 250 eura.

"Jako me privukao ovaj predmet, mali lik, sjedi i drži ruke na koljenima. Nisam ni slutila da mi neće donijeti sreću", rekla je za francuski Le Figaro.

Turistica, francuska odvjetnica, nakon otkrića u zračnoj luci odvezena je u policijsku postaju u Luksoru. Odvjetnik kojeg je imenovao sun navodno joj je objasnio da se smatra krivom i da se treba ispričati policiji.

Ženi je, tvrdi, bilo očito da on ne brani njezine interese. Tijekom boravka u zatvoru bila je prisiljena spavati u sobi od 10 kvadratnih metara, zajedno s 40 drugih uhićenika.

Pročitajte i ovo Klaun, ilustracija Kod Velike Gorice Maškare pokušale provaliti u kuću u kojoj je bilo samo dijete, susjed ih uspio otjerati

Jean-François Rial, izvršni direktor Voyageurs du Monde, turističke agencije koja je organizirala njezino putovanje, uskočio je upomoć.

"U trideset godina prisutnosti u Egiptu nikada se nismo morali baviti ovom vrstom slučajeva, imamo vrlo dobru mrežu i to nam je pomoglo da poboljšamo uvjete Nathaliena pritvora sljedećih dana, ali bilo je vrlo teško ubrzati procedure jer je državna sigurnost preuzela slučaj", rekao je Rial za francuski list Le Figaro i dodao kako Državna sigurnost u toj državi radi što hoće, a čak ni egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sissi nema potpunu kontrolu nad njima.

Pročitajte i ovo Diana Carnero Ekvadorska političarka Prišli su na motoru i pucali joj u glavu: "Ovo je noćna mora. Oduzeli su nadu domovini"

Pročitajte i ovo Ilustracija rastu plaće Ovo je prosječna zagrebačka plaća, pogledajte u kojoj se djelatnosti zarađuje najviše

Dva dana kasnije Nathalie se pojavila pred sucem koji govori francuski. Da bi se utvrdilo da je kip kopija, vlasnik galerije morao je reći adresu radionice u kojoj se proizveo, a u kojoj su na policama bili poredani slični modeli.

Sudac je proglasio obustavu postupka, ali još uvijek nije službeno pustio Nathalie. Na kraju je intervenirao francuski veleposlanik u Kairu Éric Chevallie te je žena ukrcana u avion za Pariz.

Nathalie je dobila doživotnu zabranu ulaska u Egipat, ali namjerava se žaliti na tu odluku.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene