Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Upravljanje destinacijom

Turisti ih guše, uskoro počinje naplata ulaza u grad: Primjer Kraljice Jadrana mogli bi uskoro slijediti i drugi

Venecija
Venecija Foto: Getty Images
Venecija postaje prvi grad na svijetu koji će naplaćivati ulaznicu dnevnim posjetiteljima.

Ulaz u centar grada Venecija će naplaćivati od proljeća 2024. godine. Ulaznica će se uvesti probno na 30 dana, a fokus će uglavnom biti na proljetnim praznicima i vikendima ljeti kad je broj turista na vrhuncu. Plaćati bi je trebali svi posjetitelji stariji od 14 godina.

Ideja o naplati je prvi put predstavljena još 2019., no zbog pandemije koronavirusa iduće godine došlo je do odgode jer turista nije bilo kao ranije, a kasnije su razlozi bili tehničke i proceduralne prirode.

Novi plan se razlikuje od starog, a nadolazeća odluka utvrdit će točne datume na koje će se naknada primjenjivati.

Neki će biti oslobođeni plaćanja, a riječ o lokalnom stanovništvu, putnicima i onima s vikendicom u gradu, koji su platili lokalni porez na imovinu – kao i za turiste koji u općini provode noćenje te one koji sudjeluju na sportskim natjecanjima. No, i oni koji će predstavljati iznimke i dalje će se morati registrirati online kako bi rezervirali svoje putovanje, piše CNN.

Pročitajte i ovo Antwerpen - 1 Infiltracija narkobandi Europa ima ogroman problem: Grad dijamanata postao je kokainska prijestolnica - ''U jednom trenutku bit će nevinih žrtava''

Pročitajte i ovo Ilustracija Palijativna skrb Koja su prava umirućih pacijenata? Slučaj mladog liječnika otvorio bolnu točku hrvatskog zdravstva

"Cilj je pronaći novu ravnotežu između prava onih koji žive, studiraju ili rade u Veneciji i onih koji posjećuju grad", rekao je gradski savjetnik za turizam Simone Venturini.

"Upravljanje turizmom je prioritet za budućnost našeg grada – grada koji će uvijek biti otvoren za sve", istaknuo je i dodao da će novac prikupljen od ulaznica pokriti troškove sustava rezervacija i ništa više.

Prethodno se spominjalo da bi novac možda mogao ići u još neke svrhe poput poboljšanja objekata i infrastrukture za stanovnike, koji se moraju nositi s pretrpanim kantama i smećem koje na ulice bacaju turisti, koji često brojčano premašuju stanovnike oko pet prema jedan.

Rezoluciju bi Gradsko vijeće trebalo odobriti 12. rujna, a njihov bi primjer mogli slijediti i drugi gradovi, ne samo u Italiji gdje je još ranije jedno selo uvelo naknadu za dnevne izlete.

Stručnjaci UNESCO-a preporučili su u srpnju da se Venecija i njezina laguna dodaju na popis ugrožene svjetske baštine i upozorili da Italija ne čini dovoljno da zaštiti grad od utjecaja klimatskih promjena i masovnog turizma.




 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene