Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Naredili razoružanje

Turčinov: 'Ako nisu pripadnici vojske, Nacionalne garde ili policije, saboteri su i rade protiv Ukrajine'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ukrajinski je parlament naredio razoružanje ilegalnih naoružanih skupina, a policija je zatvorila kijevsku bazu. NATO ne može potvrditi najavljeno povlačenje ruskih vojnika koji su zadnjih dana masovno stizali na granicu s Ukrajinom.

Ukrajinski parlament u utorak je snagama sigurnosti naredio razoružanje ilegalnih naoružanih skupina, a policija je zatvorila kijevsku bazu krajnje desne nacionalističke skupine Desni sektor istaknute u svrgavanju Viktora Janukoviča nakon pucnjave u kojoj su ranjene tri osobe.

Pročitajte i ovo Ruski predsjednik Vladimir Putin i savastopoljski upravitelj Mikhail Razvožajev Pogođeni ciljevi Ukrajina tvrdi da je u napadima pogodila ruske brodove, Rusi tvrde: "Samo su im oštećeni prozori" Talijanska premijerka Meloni vlakom stiga u Kijev Druga godišnjica sukoba Zapadni vođe vlakom stigli u Kijev, šef NATO-a poslao poruku: "Stojimo uz Ukrajinu, radi vaše i naše sigurnosti"

Kijev: Pripadnik radikalne skupine ranio tri osobe

Novi ukrajinski čelnici na taj su način reagirali na nasilje u centru Kijeva do kojeg je došlo u ponedjeljak, svjesni činjenice da bi ozračje povećanog kriminala moglo umanjiti značaj pobune protiv bivšeg predsjednika Viktora Janukoviča te da bi ga Moskva mogla upotrijebiti kako bi pokazala da zakon i red u Ukrajini nisu na visini. Prijedlog što ga je odobrio parlament odnosi se na rastuće ozračje kriminala. Parlament ga opisuje kao sustavno provociranje stranih građana u istočnim i južnim ukrajinskim regijama i u Kijevu, čime se sugerira da ruski agenti ili izgrednici potiču nemire u nekim dijelovima zemlje.

'Parlament je ministarstvu unutarnjih poslova i državnoj službi sigurnosti naredio da se ilegalne naoružane skupine odmah razoružaju. Samo pripadnici oružanih snaga Ukrajine, Nacionalne garde te pripadnici službe državne sigurnosti mogu nositi oružje', rekao je aktualni predsjednik Oleksander Turčinov. 'Ako nisu pripadnici vojske, Nacionalne garde ili policije, saboteri su i rade protiv Ukrajine', upozorio je.

Rusija: Ne planiramo slati oružane snage u Ukrajinu!

Policija je u ponedjeljak navečer upala u hotel u središtu Kijeva u kojemu je skupina krajnje desnice Desni Sektor imala svoju bazu. Akcija je izvedena nakon što je član skupine izazvao pucnjavu, pri čemu su ranjene tri osobe. Incident se dogodio ispred restorana Mafia, nedaleko od trga Majdana na kojemu su se održavali višemjesečni prosvjedi protiv smijenjenog predsjednika Viktora Janukoviča, a napadač se zabarikadirao u obližnjem hotelu. Majdan je još uvijek ograđen barikadama i pod nadzorom snaga za samozaštitu koje pripadaju toj paravojnoj skupini. Ministar unutarnjih poslova Arsen Avakov rekao je da su hotel opkolile policijske postrojbe te da su pripadnici Desnog sektora napustili zgradu bez oružja.

Desni sektor prva je skupina prosvjednika koja je protiv Janukovičeve interventne policije primijenila nasilnu taktiku, bacajući na policiju molotovljeve koktele i cigle te je palila policijske automobile. Nastavak djelovanja skupine i nakon svrgavanja Janukoviča s vlasti, mogao bi dovesti novo vodstvo u neugodnu situaciju dok nastoji stvoriti mirno ozračje prije održavanja predsjedničkih izbora 25. svibnja. 

NATO nema potvrde o povlačenju ruske vojske s granice

NATO ne može potvrditi najavljeno povlačenje ruskih vojnika koji su zadnjih dana masovno stizali na granicu s Ukrajinom, izjavio je u utorak u sjedištu saveza njegov glavni tajnik Anders Fogh Rasmussen.

'Nažalost, ne mogu potvrditi da Rusija povlači svoje vojnike. Mi tako nešto nismo konstatirali', rekao je Rasmussen prije sastanka ministara vanjskih poslova 28 zemalja članica NATO-a u Bruxellesu.

Smanjuje se broj ruskih vojnika na granici s Ukrajinom!

'Masovno raspoređivanje vojske ne može ni u kojem slučaju pridonijeti smanjenju napetosti. Pozivam ponovno Rusiju da povuče svoje vojnike, da poštuje međunarodne obveze i počne konstruktivni dijalog s Ukrajinom', rekao je Rasmussen novinarima.

Sastanku će nazočiti i američki državni tajnik John Kerry, čija je zemlja oprezno primila ukrajinske i ruske obavijesti o povlačenju dijela ruskih vojnika, kojih je 20.000, kako procjenjuje Washington. Ni američki ministar obrane Chuck Hagel ne može potvrditi početak povlačenja. Ministri okupljeni u Bruxellesu, a među njima i hrvatska šefica diplomacije Vesna Pusić, trebaju na sastanku raspravljati o tome kako umiriti svoje članice - baltičke zemlje i Poljsku. Te su zemlje vrlo zabrinute razvojem ukrajinske krize i suspenzijom suradnje između NATO-a i Rusije. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene