Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Načelnik turskog glavnog stožera pozvao je u četvrtak na vojnu operaciju u sjevernom Iraku protiv kurdskih militanata iz Turske koji se ondje skrivaju.


"S vojnog stajališta, vojna operacija u sjevernom Iraku mora biti poduzeta", rekao je general Yasar Buyukanit na novinskoj konferenciji, dodajući ipak kako je za takav korak prvo potrebna politička odluka turske vlade.

Vezani članci Automobilom se zabio u trgovački centar Meridijan - 3 Detalji drame u zagrebačkom trgovačkom centru: "Pozvao je tehničara iz ljekarne van, skinuo ga do pasa i udario ga. Kad je izašao mislili smo da ide po oružje" Slika nije dostupna U napadima na Irak, Turcima pomogli Amerikanci

Turska opetovano traži od vlade u Bagdadu i američkih snaga u Iraku da poduzmu akciju protiv gotovo 4.000 militanata zabranjene Radničke stranke Kurdistana (PKK) koji koriste sjeverni Irak kao bazu za napade u Turskoj.

Ankara je dala do znanja da po međunarodnom pravu zadržava pravo da pošalje svoje snage u sjeverni Irak ako Irak i Washington nastave zanemarivati njezine zahtjeve.

Tursku su osobito zabrinule nedavne izjave lidera iračkih Kurda Masuda Barzanija da će irački Kurdi intervenirati u većinski kurdskim turskim gradovima ako Ankara intervenira u sjevernom Iraku.

Buyukanit je rekao da je turska vojska dobila obavještajne
informacije da će kurdski gerilci pojačati svoje aktivnosti u Turskoj od svibnja.

Turske oružane snage izgubile su zadnjih dana desetoricu vojnika u sukobima s kurdskim militantima na jugoistoku Turske. Poginulo je i oko 29 boraca PKK-a.

Više od 30.000 ljudi poginulo je otkako je PKK 1984. pokrenuo oružanu borbu za domovinu na jugoistoku Turske.

SAD i EU, kao i Turska, PKK su proglasili "terorističkom
organizacijom".