Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Turci žele napasti Kurde u Iraku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Načelnik turskog glavnog stožera pozvao je u četvrtak na vojnu operaciju u sjevernom Iraku protiv kurdskih militanata iz Turske koji se ondje skrivaju.

"S vojnog stajališta, vojna operacija u sjevernom Iraku mora biti poduzeta", rekao je general Yasar Buyukanit na novinskoj konferenciji, dodajući ipak kako je za takav korak prvo potrebna politička odluka turske vlade.

Pročitajte i ovo Izraelski napad na Rafu RATNE STRAHOTE "Tragedija, djevojčica je rođena kao siroče": Spasili bebu čija je majka ubijena u napadu Ilustracija teško je ozlijeđena Strava u Zagrebu: Ponudio djevojci prijevoz pa je nakon svađe izbacio iz auta, udario i vukao po cesti

Turska opetovano traži od vlade u Bagdadu i američkih snaga u Iraku da poduzmu akciju protiv gotovo 4.000 militanata zabranjene Radničke stranke Kurdistana (PKK) koji koriste sjeverni Irak kao bazu za napade u Turskoj.

Ankara je dala do znanja da po međunarodnom pravu zadržava pravo da pošalje svoje snage u sjeverni Irak ako Irak i Washington nastave zanemarivati njezine zahtjeve.

Tursku su osobito zabrinule nedavne izjave lidera iračkih Kurda Masuda Barzanija da će irački Kurdi intervenirati u većinski kurdskim turskim gradovima ako Ankara intervenira u sjevernom Iraku.

Buyukanit je rekao da je turska vojska dobila obavještajne
informacije da će kurdski gerilci pojačati svoje aktivnosti u Turskoj od svibnja.

Turske oružane snage izgubile su zadnjih dana desetoricu vojnika u sukobima s kurdskim militantima na jugoistoku Turske. Poginulo je i oko 29 boraca PKK-a.

Više od 30.000 ljudi poginulo je otkako je PKK 1984. pokrenuo oružanu borbu za domovinu na jugoistoku Turske.

SAD i EU, kao i Turska, PKK su proglasili "terorističkom
organizacijom".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene