Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Napolitano je zaboravio spomenuti fašizam'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski predsjednik Danilo Tuerk reagirao je na govor Giorgia Napolitana povodom talijanskog Dana sjećanja, rekavši kako je govor mogao biti uvjerljiviji da je talijanski predsjednik u njemu spomenuo i fašizam.

'Napolitano je u zaključku svog govora naveo značajne misli o iskustvima iz prošlosti koja se zbog europske budućnosti ne bi smjela ponavljati, ali bi njegov nastup bio uvjerljiviji da je izrijekom spomenuo i fašizam, koji je u Europi izazvao velike nesreće', rekao je Tuerk na međunarodnoj konferenciji o klimatskim promjenama.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tuerk pozvao Jorasa da prekine štrajk Slika nije dostupna Članovi Senata za novu strategiju o granici s Hrvatskom

'Za Europu je važno da svoju snagu gradi na različitostima i
sposobnosti zajedničke akcije, a ne na veličini pojedinih naroda', rekao je Tuerk, osvrćući se na naglaske iz Napolitanova govora povodom praznika kojim se u Italiji, od prije nekoliko godina, obilježava 'egzodus' Talijana iz Istre, Dalmacije i Slovenskog primorja nakon drugog svjetskog rata. 

U svom govoru Napolitano je i ove godine ponovio tvrdnje kako je odlazak Talijana imao znakove 'etničkog čišćenja', da je takva teza 'pravilna' i da su negativne reakcije na takve njegove tvrdnje prošle godine bile neopravdane.

Kritičan komentar na račun Napolitanova govora objavilo je ljubljansko 'Delo', jer se u Italiji navodi o 'slavenskom ekspanzionizmu' i 'etničkom čišćenju' istočne obale Jadrana sada već obnavljaju svake godine uz spomenuti praznik.

'Dobro je da Talijani doznaju što se je događalo na kraju drugog svjetskog rata, kad su ljudi koje zovemo optantima uglavnom bili prisiljeni napustiti svoje domove i pobjeći. No, bilo bi dobro i kad bi doznali što su sami radili u to vrijeme, umjesto da su tu istinu pomeli pod tepih odmah nakon pada fašizma', piše u komentaru vodeći slovenski dnevni list.

'Delo' se u komentaru retorički pita znače li tonovi iz Napolitanova govora da je talijanska politika 'izgubila kompas' ili se pak kod mladih generacija Talijana takvim prezentiranjem povijesti želi stvoriti osjećaj da su krajevi koji se danas nalaze u Hrvatskoj i Sloveniji 'oduzeti' talijanski teritoriji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene