Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Tuerk: Krajem idućeg tjedna mandatar za sastav slovenske vlade

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski predsjednik Danilo Tuerk izjavio je da će ime mandatara za sastav nove vlade po svoj prilici objaviti krajem idućeg tjedna.

Pred svoj odlazak u Kinu, gdje će predstavljati Sloveniju na euro-azijskom summitu, Tuerk je novinarima izjavio da će odmah po povratku u domovinu, u utorak, započeti konzultacije s političkim strankama o tome tko je najprimjereniji kandidat za mandatara, kako bi ime kandidata mogao objaviti krajem tog tjedna, javlja Hina.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Napolitano je zaboravio spomenuti fašizam' Slika nije dostupna Članovi Senata za novu strategiju o granici s Hrvatskom

'To je moja želja. Vjerujem da će postupak konzultacija sa strankama biti uspješan i da će biti završen krajem tjedna', izjavio je Tuerk dodajući da zakonski rok u kojemu mora imenovati mandatara istječe 15. studenoga, mjesec dana nakon parlamentarnih izbora, ali da će mandatara odrediti i prije tog roka.

'Moje je stajalište da do formiranja vlade treba doći što prije nakon izbora', pojasnio je Tuerk.

Vjeruje se da je gotovo siguran mandatar za sastav nove vlade predsjednik Socijalnih demokrata Borut Pahor, čija stranka je na izborima dobila najviše mandata u novom sazivu parlamenta i koji je već otpočeo neformalne konzultacije o budućoj koalicijskoj vladi.

Nakon što predsjednik države imenuje mandatara za sastav vlade slovenski parlament mora ga potvrditi natpolovičnom većinom zastupnika.

Od imenovanja kandidata za mandatara pa do glasovanja u parlamentu ne smije proteći manje od 48 sati, ali ni više od 7 dana.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene