Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prva ostavka

Trumpovu vladavinu pogodio dosad najveći skandal

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Trumpovu vladavinu, koja nije navšila još niti četiri tjedna pogodio je dosad najveći skandal.

Michael Flynn, savjetnik za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Donalda Trumpa, podnio je ostavku na svoju dužnost u ponedjeljak kasno navečer po američkom vremenu, u jeku afere curenja obavještajnih informacija oko njegovih kontakata s ruskim veleposlanikom u Washingtonu.

Pročitajte i ovo Donald Trump o NATO-u Politika izolacionizma Trump spreman europske države pustiti niz vodu: "Nas i problem dijeli jedan veliki lijepi ocean" Slika nije dostupna Skandal u Bijeloj kući Trump je bio upozoren da bi Flynna Rusija mogla ucjenjivati

Svjetski mediji prenose kako je ovaj najnoviji događaj u Bijeloj kući samo potvrda najkaotičnijeg starta predsjedničkog mandata u novijoj američkoj povijesti.

Flynnov odlazak, međutim, nije izveo na čistac i dalje prisutne sumnje oko predizbornih kontakata Trumpovog tima s Kremljem.

Bijela kuća je u priopćenju, osim obavijesti o Flynnovoj ostavci, imenovala umirovljenog generala Josepha Kellogga vršiteljem dužnosti savjetnika za nacionalnu sigurnost dok se ne imenuje novi, trajni savjetnik za nacionalnu sigurnost. U tom kontekstu spomenut je i još jedan general, bivši direktor CIA-e David Patreus, koji bi se u utorak trebao sastati s predsjednikom Trumpom.

U svom pismu ostavke, Flynn piše kako je greškom doveo u zabludu američkog potpredsjednika Mikea Pencea i druge Trumpove dužnosnike, oko prirode telefonskih razgovora u prosincu s ruskim veleposlanikom Sergejem Kisiljakom. Kad su počele curiti informacije u javnost o tim telefonskim razgovorima u siječnju, Pence i drugi Trumpovi dužnosnici inzistirali su kako je bila riječ samo o božićnim čestitkama i dogovaranjima budućeg susreta na relaciji Trump-Putin.

Flynn je napisao u pismu ostavke kako je američkom potpredsjedniku davao nepotpune informacije oko telefonskih razgovora s ruskim veleposlanikom. "Iskreno sam se ispričao predsjedniku i potpredsjedniku i oni su prihvatili moju ispriku", napisao je u pismu Flynn, a prenosi Guardian.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene