Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ROK - DVA TJEDNA

Važan korak u borbi za smjenu američkog predsjednika: Trumpov odvjetnik mora predati snimku razgovora s Ukrajincima

Rudy Giuliani i Donald Trump (Foto: AFP)
Rudy Giuliani i Donald Trump (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija Rudy Giuliani i Donald Trump (Foto: AFP) Rudy Giuliani i Donald Trump (Foto: AFP) Foto: Afp Donald Trump (Foto: Dnevnik.hr) Donald Trump (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Volodimir Zelenski i Donald Trump (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Tri kongresna odbora objavila su u ponedjeljak da su izdala obvezujući nalog Rudyju Giulianiju, odvjetniku američkog predsjednika Donalda Trumpa, da im preda snimke u sklopu istrage o mogućem opozivu predsjednika.

Odbori u kojem demokrati imaju većinu navode da je Rudy Giuliani na nacionalnoj televiziji priznao da je od ukrajinske vlade tražio da istraže bivšeg potpredsjednika Joea Bidena.

Pročitajte i ovo Joe Biden u Hanoiu - 4 Predsjednik nije zabrinut Predsjednik američkog Zastupničkog doma poziva na opoziv Bidena: "Otvorena je službena istraga" Donald Trump (Foto: AFP) - 2 Anketa demokrata Polovina birača podupire otvaranje istrage o opozivu Trumpa

Zahtjev Giulianiju da preda s time povezane dokumente i snimke korak je dalje u naporima demokrata da smijene Trumpa.

Trump je iz istoga razloga pritiskao ukrajinskog kolegu Volodimira Zelenskija, prema razgovoru čiji je sadržaj prošloga tjedna otkrio 'zviždač' iz obavještajne zajednice.

Istovremeno, list Wall Street Journal prenosi da je u telefonskom razgovoru Trumpa i Zelenskija sudjelovao i državni tajnik Mike Pompeo.

Demokrati su prošli tjedan pokrenuli istragu za opozivom Trumpa nakon što je zviždač otkrio američkim tajnim službama da je Trump zatražio miješanje Ukrajine u američke predsjedničke izbore 2020. radi svoje vlastite koristi.

U zviždačevoj pritužbi naveden je telefonski poziv u kojemu je Trump zatražio od ukrajinskog predsjednika Zelenskija da pokrene istragu o bivšem potpredsjedniku Joe Bidenu, favoritu za demokratskog predsjedničkog kandidata 2020. i njegovu sinu Hunteru. Hunter Biden bio je član uprave ukrajinske energetske kompanije.

Skandal s Ukrajinom i njegovim razgovorom s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem Trump je nazvao "najvećom prijevarom u povijesti".

Ako Zastupnički dom u kojemu većinu ima oporba glasovanjem odluči o iznošenju optužbi ("impeachement") protiv milijardera, što se može dogoditi u sljedećih mjesec dana, sudilo bi mu se u Senatu koji je u rukama republikanaca.

Za osudu i smjenu predsjednika potrebna je dvotrećinska većina u Senatu koji ima 100 članova.

Po anketi koju je u nedjelju objavio CBS, 55 posto Amerikanaca (i 90 posto demokrata) odobrava "impeachement". (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene