Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stigao i Trumpov odgovor

Počinje istraga koja bi mogla dovesti do opoziva američkog predsjednika Donalda Trumpa: "Njegovo djelovanje ozbiljno je narušilo Ustav"

Donald Trump i Nancy Pelosi (Foto: AFP)
Donald Trump i Nancy Pelosi (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija Donald Trump i Nancy Pelosi (Foto: AFP) Donald Trump i Nancy Pelosi (Foto: AFP) Foto: Afp Donald Trump (Screenshot UNTV) Donald Trump (Screenshot UNTV) Donald Trump (Foto: AFP) - 2 Donald Trump (Foto: AFP) - 2 Foto: Afp +0 Donald Trump (Foto: AFP) Galerija 1/4 >>
Predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi najavila je u utorak da će Donji dom Kongresa formalno započeti istragu s ciljem pokretanja opoziva američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Nancy Pelosi, koja je na čelu Demokratske stranke, svoju je odluku pojasnila rekavši: "Predsjednikovo djelovanje ozbiljno je narušilo Ustav" te dodala da "nitko nije iznad zakona".

Pročitajte i ovo Donald Trump On sve negira Počinje suđenje Trumpu zbog plaćanja šutnje pornoglumici: Ključan je jedan svjedok Donald Trump (Foto: AFP) odbijaju suradnju Bijela kuća: "Istraga o opozivu Trumpa je neustavna"; Pelosi: "Trump nije iznad zakona"

Zastupnički dom, u kojem većinu imaju demokrati, trebao bi ispitati je li Trump od ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija tijekom telefonskog razgovora zatražio da pokrene istragu o korupciji bivšeg potpredsjednika Joea Bidena, koji je po anketama predvodnik demokratskih kandidata za predsjedničke izbore 2020.

Trump je nekoliko sati prije nego što je Pelosi obznanila svoju objavu na Twitteru napisao da je odobrio "potpuno deklasificiranje" transkripta telefonskog razgovora s predsjednikom Ukrajine.

Oglasio je i nakon što je saznao za pokretanje opoziva: "Tako važan dan u Ujedinjenim narodima, toliko rada i toliko uspjeha, i demokrati su to namjerno morali uništiti i poniziti s još izvanrednih vijesti o lovu na vještice."

"Nisu ni vidjeli transkript telefonskog poziva. Potpuni lov na vještice", dodao je američki predsjednik.

"Imamo predsjednika koji vjeruje da je njegova moć neograničena"

Trump je navodno zaprijetio da će Ukrajini uskratiti vojnu pomoć ako postupak protiv Bidena ne bude pokrenut. Iako Trump ne može uskratiti sredstva koja su dodijeljena odlukom Kongresa, optužuje ga se da je ilegalno želio uskratiti potporu Ukrajini.

Naime, nekoliko dana prije njegova razgovora sa Zelenskijem u srpnju, Ukrajini je po Trumpovu nalogu uskraćeno 400 milijuna dolara vojne pomoći. Iako je u ponedjeljak rekao da je novac uskraćen zbog korupcije u Ukrajini, u utorak je rekao da se na to odlučio zbog nedostatka novčane potpore iz Europe.

Na konferenciji za novinare, koju je održao prije nego što je Pelosi objavila da podupire opoziv, Biden je Trumpa optužio da koristi ured predsjednika za osobnu dobit: "Imamo predsjednika koji vjeruje da je njegova moć neograničena", rekao je te dodao: "Imamo predsjednika koji misli da je iznad zakona."

Pelosina je objava dočekana s velikim iznenađenjem jer se dosad smatralo da je njezino protivljenje opozivu temeljeno na strahu od političke štete koji bi cijeli proces mogao nanijeti demokratima.

Naime, pokretanje opoziva protiv Bill Clintona 1998. obilo se o glavu republikancima, koji su time ujedinili glasače demokrata te na izborima iste godine nisu osvojili niti jedno mjesto u Senatu, a demokrati su istovremeno većinu u Zastupničkom domu povećali za pet mjesta.

To se smatralo velikim neuspjehom zbog toga što stranka čiji je predsjednik u Bijeloj kući na izborima obično gubi mjesta u Kongresu, kao što se prošle godine dogodilo Republikanskoj stranci.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene