Anketa koju su naručili američki demokrati pokazala je da više od polovice potencijalnih birača podupire otvaranje službene istrage koja bi prethodila opozivu predsjednika Donalda Trumpa.

Galerija


Po rezultatima ankete koju je naručio Odbor za demokratsku kampanju (DCCC), a proveo CQ Roll Call, američki birači podupiru istragu koja bi prethodila opozivu američkog predsjednika u omjeru 54 prema 43 posto.

Vezani članci Volodimir Zelenski i Donald Trump (Foto: Dnevnik.hr) Bijela kuća objavila transkript razgovora između Trumpa i Zelenskija Američki kongresnici o opozivu Trumpa (Foto: AFP) Kongres dao zeleno svjetlo za pokretanje istrage protiv Trumpa, on se odmah oglasio

Rezultati pokazuju i to da više od 50 posto ispitanih birača podupire Trumpov opoziv i njegovo uklanjanje s dužnosti, a 44 posto ih se protivi da postupak ode "tako daleko".

Tvrtke ALG Research i GBAO Strategies, koje su 26. i 27. rujna provele online istraživanje, anketirale su 1.013 potencijalnih birača na izborima u studenom 2020.

S obzirom na to da se većina demokrata ovaj tjedan izjasnila za istragu, DCCC je "odmah prikupio podatke s terena o tomu kako trenutačno razmišljaju birači", napisala je predsjednica DCCC-a, Cheri Bustos iz Illinoisa u e-mail poruci upućenoj članovima stranke.

Ako su rezultati točni, oni upućuju na to da su informacije po kojima je Trump od novoga predsjednika Ukrajine zatražio da istraži moguću korupciju u kojoj je sudjelovao i sin bivšega američkog potpredsjednika Joea Bidena, odjeknule u javnosti.

Nakon što su prošli vikend objavljene informacije o telefonskom razgovoru s ukrajinskim predsjednikom, dio umjerenihpolitičara ovaj je tjedan predložio pokretanje istrage, a predsjednica Zastupničkog doma Kongreda Nancy Pelosi u utorak je i službeno najavila da će se ona pokrenuti. (Hina)