Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvješće otkriva

Milijuni iz inozemstva stizali su na Trumpov račun dok je bio predsjednik SAD-a

Donald Trump
Donald Trump Foto: Afp
Trumpovo poslovno carstvo uprihodilo je 7,8 milijuna dolara iz inozemstva dok je bio predsjednik. Novac su uplaćivale zemlje o kojima je on donosio vanjskopolitičke odluke

Poslovno carstvo povezano s bivšim republikanskim predsjednikom SAD-a Donaldom Trumpom primilo je najmanje 7,8 milijuna dolara inozemnih plaćanja iz 20 zemalja tijekom njegova četverogodišnjeg predsjedničkog mandata u Bijeloj kući, pokazala je u četvrtak kongresna istraga.

Pročitajte i ovo Nama odlazi u povijest - 3 Dio zagrebačke povijesti Simbol grada odlazi u povijest, stekli su se uvjeti za prodaju: "Ovo je moj drugi dom, sve me je ovo jako potreslo"

Demokrati iz Nadzornog odbora Zastupničkog doma američkog Kongresa rekli su da je novac naveden u izvješću na 156 stranica vjerojatno samo djelić stranih isplata Trumpu i njegovoj obitelji tijekom njegove administracije 2017.-2021.

Donald Trump Članovi kongresne istrage (Foto: Afp)

"Te su zemlje trošile, često raskošno, na stanove i hotele u posjedu Donalda Trumpa - osobno obogaćujući predsjednika dok je on donosio vanjskopolitičke odluke povezane s njihovim političkim programima, s dalekosežnim posljedicama za Sjedinjene Države", kaže se u izvješću.

Te zemlje uključuju Kinu, Saudijsku Arabiju, Tursku, Demokratsku Republiku Kongo i Maleziju.

Trumpova kampanja nije odmah odgovorila na zahtjev za komentarom.

Pročitajte i ovo Aleksandar Lukašenko Opasne namjere Lukašenko potpisao zakon koji mu daje doživotni imunitet od kaznenog progona, a jednim potezom eliminirao je i svoje neprijatelje

Ubrzo nakon što je izabran za predsjednika 2016., Kongres je počeo ispitivati Trumpov sukob interesa i potencijalna kršenja odredbe Ustava SAD-a o primanjima, koja, bez odobrenja Kongresa, zabranjuje prihvaćanje darova od stranih država za osobe koje obnašaju savezne dužnosti.

Pročitajte i ovo Pucnjava u srednjoj školi u Iowi Istraga u tijeku VIDEO Otkriveno tko je ubojica iz srednje škole: Imao je i improviziranu bombu, a tijekom napada javljao se na društvenim mrežama

Izvješće je objavljeno u trenutku kada Trump (77) nastoji ponovno postati predsjednikom na izborima ove godine. On je vodeći kandidat za republikansku nominaciju i očekuje se da će se sučeliti s predsjednikom Joeom Bidenom (81) u revanšu za 2020.

Predsjednik odbora, republikanac James Comer, odbacio je nalaze izvješća.

Pročitajte i ovo Marko Bočina i Davor Štern - 1 ŠTO SE KRIJE IZA OPTUŽBI? Energetski stručnjak o jadikovkama iz Budimpešte: "Izuzeće od sankcija bi trebalo isteći ovih dana, stoga je najbolje optužiti Hrvate"

"Više je od parodije da demokrati nastavljaju svoju opsjednutost bivšim predsjednikom Trumpom. Bivši predsjednik Trump ima legitimne poslove, ali Bidenovi nemaju", rekao je Comer u izjavi. 

Republikanci u Zastupničkom domu bili su pokrenuli istragu o opozivu Bidena uglavnom usredotočenu na njegovog sina Huntera.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene