Američki predsjednik Donald Trump po dolasku u London na summit NATO saveza odmah je iskoristio priliku za kritiziranje francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, koji je nedavno izjavio da je taj savez "moždano mrtav" jer njegove članice više ne surađuju na ključnim pitanjima.


NATO je dosad imao važnu ulogu i služio je velikoj svrsi, a Macronove su kritike "vrlo uvredljive", poručio je Trump. Dodao je kako se ne bi čudio da se Francuska odcijepi od NATO-a, ali nije dodatno objasnio zašto tako misli.

"To je jedna vrlo, vrlo gadna izjava. Mislim da oni u Francuskoj imaju visoku stopu nezaposlenosti. Francuska ekonomski uopće ne stoji dobro", poručio je Trump.

Emmanuel Macron (Foto: AFP) Oštar odgovor: Njemačka upozorila Francusku da ne potkopava NATO savez

Francuski predsjednik Emmanuel Macron (Foto: AFP) Macronova izjava za Economist podigla veliku prašinu: "BiH je tempirana bomba"

"To je vrlo teška izjava kad je u Francuskoj takvo stanje i kad pogledate što se tamo događa. Imali su vrlo nemirnu godinu. Ne možete ići uokolo i davati takve izjave o NATO-u. To pokazuje nepoštovanje", smatra Trump.

Trump je rekao i da dok SAD-u NATO najmanje koristi, nitko drugi taj savez zapravo ne treba više od Francuske.

"Njihova je izjava vrlo opasna", naglasio je Trump.

Trump, međutim, nije jedini koji je oštro kritizirao Macrona zbog navedene izjave o moždanoj smrti Saveza. Ranije je to učinio i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, koji je poručio da je Macron zapravo onaj koji je "moždano mrtav" te da francuski predsjednik ima "bolesno i plitko razumijevanje terorizma".