Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je u petak izvršne uredbe o trgovini koje bi trebale postrožiti provedbu carinjenja uvozne robe koja se zahvaljujući subvencijama stranih vlada na tržištu SAD-a prodaje po cijenama nižim od troškova.


Trump je rekao da će te trgovinske uredbe postaviti temelje "velike obnove američke industrijske proizvodnje". Govoreći u Bijeloj kući nakon potpisivanja uredbi, Trump se referirao na američke regije koje su, kako je tvrdio tijekom prošlogodišnje predizborne kampanje, uništene nepoštenom trgovinskom politikom.

Vezani članci Kip slobode i brod-bolnica SAD bilježi više od 155 tisuća zaraženih koronavirusom. U Francuskoj najviše umrlih u jednom danu, Italija produžila karantenu Donald Trump (Foto: AFP) Sudac naredio Donaldu Trumpu da mora predati porezne prijave za zadnjih osam godina

"Tisuće tvornica ukradene su iz naše zemlje", rekao je Trump, nazvavši ljude koji su izgubili posao u tim tvornicama "Amerikancima u čije ime nitko nije govorio, a koji sada imaju zagovornika u Bijeloj kući". "Moja će administracija zaustaviti krađu američkog blagostanja", rekao je Trump.

Dodao je da će SAD zaštititi svoju industriju i prihvatiti pravila igre koja će biti poštena prema američkim radnicima.

Prva izvršna uredba trebala bi osigurati da se u potpunosti prikupe sve uvozne carine te da se kazne uvoznici koji varaju, dok bi druga uredba trebala uključiti 90-dnevnu studiju kojom bi se prikupile informacije o "trgovinskim zloporabama" i antitržišnom ponašanju stranih zemalja. Ti bi se podaci kasnije upotrijebili da se oblikuju i donesu nove mjere trgovinske politike. (Hina)