Donald Trump (Foto: AFP)
Donald Trump (Foto: AFP) Foto: Afp

Zatražio sam od američkih zastupnika da ne podrže izjavu koju je donijela skupina G7, objavio je Trump na Twitteru iz svog aviona napuštajući Kanadu gdje se protekla dva dana održavao sastanak na vrhu čelnika sedam najrazvijenijih država svijeta koji su se složili oko borbe protiv protekcionizma.


Trump je objasnio da su ga na takvu odluku potaknule najave kanadskog premijera Justina Trudeaua o tom da će Kanada odgovoriti protumjerama na američke carine na čelik i aluminij.

Vezani članci Donald Trump (Foto: AFP) Trump sam protiv svih: Summit se pripremao kao utakmica šestorice protiv jednog Donald Trump (Foto: AFP) Ministri financija G7 poručili SAD-u da je na Trumpu da izbjegne trgovinski rat

Trump je na Twitteru napisao da su ga isprovocirale Trudeauove izjave o tome da su američke carine neka vrsta uvrede Kanađanima koji "neće dopustiti da ih se tlači".

"Vrlo nepošteno i slabo. Naše su carine odgovor na kanadske namete od 270 posto na američke mliječne proizvode!", ustvrdio je.

Iz ureda kanadskog premijera odmah su reagirali priopćenjem u kojem ističu da su usredotočeni na sve što je postignuto na sastanku.

Premijer Trudeau na zatvaranju sastanka na vrhu nije rekao ništa novo što već nije bilo rečeno - kako javno, tako u njegovim izravnim razgovorima s američkim predsjednikom, navodi se u priopćenju.

U Quebecu je u subotu završio dvodnevni sastanak na vrhu sedam najrazvijenijih zemalja svijeta čiji su se čelnici u zajedničkoj izjavi zauzeli za slobodnu i pošteniju trgovinu te borbu protiv protekcionizma.

Također, ponovno je zaprijetio uvođenjem novih carina za uvoz automobila, čime je signalizirao mogućnost novog pogoršanja trgovinskih odnosa među najrazvijenijim državama svijeta.

Francuska i Europa i dalje podržavaju završnu izjavu G7 a svatko tko se ne drži obveza koje su na summitu preuzete pokazuje svoju nedosljednost, ocijenila je u nedjelju Elizejska palača, nakon što je američki predsjednik povukao potporu zajedničkoj izjavi G7.

"Proveli smo dva dana kako bismo se dogovorili o tekstu i o obvezama. Držimo ih se, i bilo tko tko okrene leđa pokazuje svoju nedosljednost i proturječje", stoji u priopćenju Elizejske palače, u kojem se naglašava da "međunarodna suradnja ne može ovisiti o bijesu ili kratkim izjavama".

"Budimo ozbiljni i dostojni naših naroda. Obećajmo i držimo se toga", objavio je ured francuskog predsjednika.

"Francuska i Europa i dalje podržavaju završnu izjavu, a nadamo se i svi drugi potpisnici".

Zajednička izjava država G7 nije obvezujući dokument i samo predstavlja političke ciljeve, a potpisale su ga, kako je izjavio kanadski premijer Justin Trudeau, sve članice - SAD, Kanada, Velika Britanija, Francuska, Italija, Njemačka i Japan, piše Reuters.(Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju