Čelnici grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta (G7) su se u subotu, drugoga i posljednjeg dana summita, sastali na radnom doručku. Jutarnji sastanak održan je prije planiranog ranijeg odlaska američkog predsjednika Donalda Trumpa, a u njegovom je središtu bilo pitanje jednakosti spolova.

Galerija


Summit su u cjelini zasjenile velike razlike između Sjedinjenih Država i ostalih šest zemalja kada je posrijedi trgovina. Njih su uzrokovale carinske obveze na aluminij i čelik koje je Amerika uvela svojim trgovinskim partnerima.

Vezani članci Trump u Bijeloj kući primio Buzza Aldrina i Michaela Collinsa (Foto: AFP) - 4 U Bijelu kuću stigli Buzz Aldrin i Michael Collins: ''Razgovarali smo o istraživanjima iza obzora'' Ratni brod USS Boxer (Foto: AFP) Prijeti li nova eskalacija napetosti? Trump objavio da je američki ratni brod oborio iransku bespilotnu letjelicu

Trump je dodatno pridonio općoj zabrinutosti u petak kada je kazao da bi u klub industrijski najmoćnijih zemalja svijeta trebalo vratiti Rusiju koja je iz njega izbačena nakon vojne intervencije u Ukrajini i aneksije Krima 2014. godine.

Predstavnici zemalja Europske unije složili su se u petak da još nisu ispunjeni uvjeti za povratak Rusije u grupu, o čemu je na marginama summita izvijestila njemačka kancelarka Angela Merkel.

Bijela kuća je objavila kako će susret Trump napustiti četiri sata ranije nego što je planirano. Ranijim odlaskom izbjeći će razgovore o klimatskim promjenama i čistoj energiji. Također će biti izvan države kada kanadski premijer Justin Trudeau i ostali čelnici započnu sa završnim konferencijama za novinare. (Hina)