Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ministar vanjskih poslova BiH molio za hrvatsko državljanstvo?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Sven Alkalaj, tražio je od šefice hrvatske diplomacije Kolinde Grabar-Kitarović pomoć kako bi dobio državljanstvo Hrvatske i u tome je uspio, tvrdi sarajevski tjednik "Slobodna Bosna".

List navodi kako je ministar Alkalaj za to zlorabio službeni susret s Grabar-Kitarović u ožujku ove godine tražeći od hrvatske ministrice vanjskih poslova da mu hrvatsku putovnicu sredi "preko veze", odnosno temeljem diskrecijskog prava primanja u hrvatsko državljanstvo.

Pročitajte i ovo Bosna i Hercegovina - 3 samit u Bruxellesu BiH na vratima pristupnih pregovora za ulazak u EU: "Bilo bi lijepo, ali bogami, traje predugo" Slika nije dostupna Parlament BiH odbacio zahtjev za smjenu ministra Alkalaja

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija nije nadležno za vođenje evidencije o osobnim stanjima hrvatskih državljana, niti je ovlašteno davati podatke o osobnim stanjima hrvatskih državljana, kazao je za glasnogovornik MVPEI-a Željko Belaj. 

Neslužbeno se saznaje da šefica hrvatske diplomacije nije bila uključena u eventualno Alkalajevo dobivanje hrvatskog državljanstva.

Ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je danas da je Sven Alkalaj, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (BIH), primljen u hrvatsko državljanstvo 2006., na temelju članka 16. Zakona o hrvatskom državljanstvu, odnosno na temelju pripadnosti hrvatskom narodu. Sarajevski tjednik također ističe kako je temeljni motiv Alkalaju za "moljakanje" za hrvatsko državljanstvo, za razliku od brojnih drugih građana BiH koji se susreću s ograničenjima pri putovanju, bila činjenica da posjeduje kuću u Slanom kod Dubrovnika.

Kao stranac, Alalaj bi na tu nekretninu morao plaćati porez koji je u odnosu na državljane Hrvatske veći za oko 200 eura, piše SB.

Sarajevski tjednik zaključuje kako je ovim postupkom ministar vanjskih poslova BiH "opasno poljuljao vlastitu političko-diplomatsku vjerodostojnost koja ionako nije odveć jaka".

Podsjećajući na brojna neriješena pitanja u odnosima između dvije zemlje, poput imovinsko-pravnih odnosa, luke Ploče te mosta ze Pelješac, SB navodi kako je logično očekivati da Alkalaj sada vrati uslugu ministrici Grabar-Kitarović na nekom od problema koji nisu privatne naravi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene