Obavijesti Video Pretražite Navigacija
10 godina zloglasnog zatvora

Traže zatvarenje Guantanama, obojili Kip slobode u narančasto

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Članovi francuskog ogranka međunarodne udruge za ljudska prava Amnesty Internationala, narančastom su ceradom omotali repliku Kipa slobode u Parizu tražeći zatvaranje Guantanama, logora u koji su prije deset godina Amerikanci počeli zatvarati osobe osumnjičene za islamski terorizam.

Nekoliko aktivista udruge odjevenih u narančaste kombinezone, kakvi su nametnuti zatvorenicima u Guantanamu, prekrili su lice crnom kapuljačom i nosili natpise ‘Guantanamo, deset godina, dosta je!’.

‘Sjedinjene Države već deset godina krše ljudska prava. Akcijom simbolički želimo ukazati da SAD okreće leđa pravdi, ljudskim pravima i slobodi’, rekla je Genieve Garrigos, predsjednica Amnesty International France.

Pročitajte i ovo Proslava Nove godine u svijetu - 5 Predivni prizori Pogledajte kako izgledaju slavlja Nove godine u svjetskim metropolama Zrakoplov u pariškoj luci Orly, ilustracija Šokantno otkriće Iznenadili se onim što su pronašli u podvozju zrakoplova: "Tijekom leta tu je -50 stupnjeva"

>> Zatvorenik Guantanama počinio samoubojstvo


Podsjetila je da se američki predsjednik Barack Obama obvezao zatvoriti Guantanamo početkom 2010., no to se nije dogodilo i u logoru je još 170 zatvornika, od kojih protiv trećine nije podignuta optužnica.

Amnesty traži istragu i procesuiranje osoba koje su osmislile projekt Guantanamo. Strahuje da će samovoljna uhićenja, neograničen zatvor bez podizanja optužnice i mučenja zatvorenika ostati nekažnjena. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene