Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Cure detalji

'To je grozno upozorenje. Moramo izvući pouku iz ove drame'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Australski premijer Tony Abbott poručio je kako se zvjerstvo u Sydneyu moglo izbjeći zbog čega je važno provesti brzu i iscrpnu istragu.

Otmica u Sydneyju 'upozorenje' je za australske vlasti koje moraju izvući pouku iz te drame, rekao je u četvrtak australski premijer Tony Abbott.

Pročitajte i ovo Muškarac je stao pred napadača u Sydneyju Hrabar potez Uznemirujuće: Pogledajte heroja koji je napadaču iz Sydneyja hrabro stao na put kako bi zaštitio ženu s djecom Slika nije dostupna Poginulo troje ljudi VIDEO Nevjerojatna snimka trenutka u kojem su specijalci okončali talačku krizu u Sydneyu

Usporedo počinju se pojavljivati detalji o raspletu otmice koja je završena smrću dvije osobe i počinitelja, islamista nasilne prošlosti.

Man Haron Monis bio je na uvjetnoj slobodi nakon što je optužen za suučesništvo u ubojstvu bivše supruge. Monis, iranskog podrijetla, kazneno je gonjen i zbog više desetaka napada i seksualnog zlostavljanja.

Otvorena je istraga kako bi se odredilo zašto nije bio pod nadzorom kad je uzeo taoce u ponedjeljak u kafiću Lindt Chocolat u središtu Sydneyja. Brojni glasovi pitaju također zašto je bio na slobodi.

Napadač iz Sydneya bio je poznat kao sigurnosna prijetnja: 'Mučili su me zbog političkih uvjerenja'

'To je grozno upozorenje', priznao je premijer na radio postaji Macquarie. 'Tragedija je što je do toga došlo. To zvjerstvo moglo se izbjeći i zato je važno provesti brzu i iscrpnu istragu'.

Još uvijek se ne zna što je potaknulo intervenciju elitnih policijskih postrojbi nakon 16 sati opsade. Policija nije ništa rekla o tome kako su se odvijali događaji.

No, otac Joela Herata, jednog od 17 talaca koji je izašao neozlijeđen iz kafića, objasnio je da je sve počelo kad je jedan dio talaca odlučio nešto učiniti.

Završena talačka kriza u Sydneyu - Poginula dva taoca i napadač, četiri osobe ranjene

Brue Herat, otac 21-godišnjeg Joela, objasnio je da je Monis bio uznemiren i počeo je dijeliti prestravljene taoce u odvojene skupine. 'U tom trenutku Joel i još petero talaca došli su do zaključka da neće preživjeti do jutra ako nešto ne poduzmu', rekao je on i objasnio kako su odlučili silom otvoriti jedna vrata kafića.

Skupina je tada nasrnula prema izlazu. Vidjelo se kako taoci bježe nekoliko sekundi prije nego su policajci prodrli u unutrašnjost kafića. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene