Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Istočnom dijelu Japana prijeti veliki nestanak struje ako se potrošnja ne smanji, s obzirom da je proizvodnja smanjena zbog šteta na nuklearnim centralama uzrokovanih potresom i tsunamijem, upozorio je ministar industrije.


Zbog vala hladnoće koji danas vlada na istoku Japana, potrošnja struje je jako povećana, usprkos planiranim redukcijama, objasnio je Banri Kaieda pred novinarima.

>> Rastu strah i nervoza u Japanu

Vezani članci Slika nije dostupna Karlovac čekaju redukcije struje Slika nije dostupna Elektra Zadar: Ne smanjimo li potrošnju, prijeti nam redukcija

>> Helikopteri gase reaktore: 14 osoba umrlo od nepoznatog uzroka

Temperatura je znatno pala od srijede navečer u područjima koje opslužuje tvrtka Tokyo Electric Power (TEPCO) koja koristi nuklearna postrojenja Fukushime, u prekidu nakon katastrofe u petak. Ako tvrtke i građani ne učine sve što je moguće da smanje električnu potrošnju, Tokio bi se mogao naći u mraku u četvrtak navečer.

'Već jutros je potrošnja bila gotovo identična proizvodnji što znači da bi večeras i noćas, u trenutku kad se uobičajeno najviše troši struja, potrebe mogle znatno premašiti ponudu, i stvoriti nepredviđen prekid isporuke električne energijestruje velikog obujma', upozorio je on.

'Kako bi se izbjegla ta situacija zahtijevam od tvrtki kao i građana da sustavno gase sve električne aparate koji su nepotrebno upaljeni ili čije korištenje nije neophodno', rekao je ministar. (Hina)