Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Drama u Sjevernom moru

"To moramo spriječiti svim sredstvima!" Brod s gotovo 3000 automobila još gori: Prestali su ga gasiti, raste strah od katastrofe ogromnih razmjera

Brod Fremantle Highway, koji prevozi gotovo 3000 automobila, još uvijek gori u Sjevernom moru, nedaleko od nizozemskog otoka Terschelling.

Brod koji prevozi 2857 automobila još uvijek gori u Sjevernom moru. Trenutačno se nalazi sjeverno od nizozemskog Terschelliga, a obalna straža polijeva ga vodom tek povremeno. Stanje se zasad ocjenjuje kao relativno stabilno. 

Brod na toj poziciji trenutačno održava njemački tegljač Fairplay 30 i pokušava ga zadržati na istom mjestu koliko god je to moguće, s obzirom na vremenske prilike. 

Intenzitet požara donekle se smanjio u odnosu na četvrtak, ali još je uvijek jasno vidljiv veliki oblak dima koji suklja iz unutrašnjosti. U tijeku je priprema za bolju vezu za vuču, no za to bi se na brod koji još uvijek gori morali ukrcati ljudi. 

Razlog za tek povremeno hlađenje broda leži u bojazni da bi brod mogao potonuti, što bi izazvalo katastrofu ogromnih razmjera. 

Pročitajte i ovo Mađarski turist autom ušao u more Mađar na Viru "Dobro ga išamarati i gurnuti u more": Snimka s Jadrana izazvala bijes

Steffi Lemke, njemačka ministrica zaštite okoliša, izrazila je duboku zabrinutost zbog opasnosti koja prijeti potapanjem broda. "U slučaju da potone, ogromne količine goriva i drugih zagađivača mogle bi u velikoj mjeri kontaminirati osjetljivi ekosistem Sjevernog mora", rekla je Lemke i dodala da je jedinstveni nacionalni park u Vadenskom moru u ozbiljnoj opasnosti. "To moramo spriječiti svim sredstvima", poručila je njemačka ministrica. 

Pročitajte i ovo Ilustracija odlučili likvidirati tvrtku Bankrotirao vlasnik trgovačkog lanca koji Hrvati obožavaju: Otkriveno što bi trebalo biti s poslovanjem

Požar na ogromnom transportnom brodu izbio je u srijedu. U njemu je jedan član posade poginuo, dok su preostala 23 uspješno evakuirana. Svi članovi posade bili su Indijci. Brod je prevozio automobile iz Njemačke u Egipat, a prema službenim podacima, među klasičnim je automobilima i 25 električnih. Iako još nema službene potvrde o uzroku požara, nagađa se da ga je moglo izazvati zapaljenje baterija na jednom od njih. 

Tijekom jučerašnjeg dana pojavile su se i sumnje da je automobila bilo više nego što ih je službeno navedeno, no za to još nema potvrde. 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene