Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokazali nezavidno znanje

Tko to ne zna svoju povijest?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Povodom 200. godišnjice jedne od najvećih bitaka u povijesti provedeno je jedno istraživanje. Rezultati su poražavajući.

Kod Waterlooa su pobijedili Francuzi, a britanske snage vodio je Albus Dumbledore, sudeći po odgovorima velikog dijela Britanaca koji su sudjelovali u istraživanju provedenom u povodu dvjestote godišnjice jedne od najslavnijih bitaka u britanskoj povijesti.

Pročitajte i ovo Četvrti dio velikog predizbornog istraživanja - 2 Tko će sastaviti vladu? Veliko predizborno istraživanje: Ovako bi mogao izgledati Sabor nakon izbora Hrvoje Krešić istraživanje - 4 U Dnevniku Nove TV Treći dio velikog predizbornog istraživanja: Pogledajte rezultate za tri velike izborne jedinice

Neznanje podanika Njezinoga kraljevskog veličanstva neugodno je iznenadilo povjesničare. Oni pripremaju niz događaja i izložaba kojima će se za dva mjeseca obilježiti 200. godišnjica jednog od najvažnijih događaja 19 stoljeća.

Studenti uvjereni da su najveće države na svijetu Južna Amerika, Sjeverna Koreja i Engleska!

Čak 14 posto ispitanika, prenosi britanski Times, misli da je na bojnom polju kod Waterlooa pobijedio Napoleon, a 28 posto ih je odgovorilo da nisu sigurni tko je pobjednik.

Samo 53 posto ispitanika zna da je britanskim snagama u toj bitki zapovijedao vojvoda od Wellingtona. Ostalih 47 posto spominjalo je Francisa Drakea (gusara iz 16. stoljeća), Winstona Churchilla, kralja Artura ili Albusa Dumbledorea, (fiktivnog čarobnjaka iz Harryja Pottera).

Kada su upitani na što prvo pomisle kad se spomene Waterloo, većina ispitanika odgovorila je da je to istoimena postaja londonske podzemne željeznice ili pjesma švedske grupe Abbe. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene