Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Novo lice slovenske politike ispao je apsolutnim pobjednikom parlamentarnih izbora.


Precizan, organiziran, discipliniran - tako pobjednika slovenskih nedjeljnih parlamentarnih izbora Miru Cerara mlađeg opisuje njegova životna partnerica.

Vezani članci Koronavirus u Ljubljani, ilustracija Slovenija popušta neke mjere na granici: Djeca do 15 godina u organiziranoj skupini mogu ući bez testa na koronavirus Slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar (Foto: AFP) Miro Cerar napustio stranku koja je nosila njegovo ime: "Već odavno to nije stranka Mire Cerara"

"Mislim da ima sve kvalitete koje odlikuju političara, ali i državnika - Miro je precizan, dosljedan, organiziran i discipliniran, ali i velik asket", rekla je u razgovoru za portal slovenskog Telekoma njegova stalna pratilja Vesna Arnšek, vlasnica turističke agencije u Krškom, s kojom budući slovenski premijer živi nakon što se rastao od prijašnje supruge Danice s kojom ima dvoje odrasle djece.

Cerar je rođen 1963. godine u Ljubljani u uglednoj obitelji nekadašnjeg gimnastičkog šampiona, odvjetnika Mire Cerara i sada pokojne Zdenke Cerar, koja je među ostalim bila državna odvjetnica i ministrica pravosuđa.

Iako je novo lice u visokoj politici, Cerar nije nepoznata osoba u slovenskom javnom životu. Stručnjak za ustavno pravo, profesor je na Pravnom fakultetu u Ljubljani i niz godina pravni savjetnik poznatih odvjetničkih kuća i tvrtki. Među ostalim, bio je i šef parlamentarne pravne službe. U vrijeme pred slovensko osamostaljenje tajnik je skupine koja je pripremala novi ustav. Cerar već niz godina piše medijske kolumne u kojima zagovara potrebu moralne rehabilitacije slovenske politike.

Cerar uvjerljivi pobjednik izbora u Sloveniji

Iako je naizgled ukočena profesorskog izgleda, prijatelji za njega kažu da se zna opustiti pa i zasvirati gitaru koju je kao gimnazijalac svirao u grupi "Alan Ford", a primjedbe da je politički neiskusan neutraliziraju tvrdnjom da Cerar "vrlo brzo uči".

Najviše je usporedbi sada između njega i nekadašnjeg dugogodišnjeg premijera Janeza Drnovšeka, u čije je vrijeme Slovenija bila prosperitetna zemlja i "uzor" ostalim tranzicijskim državama i regiji, prije nego što ju je pogodila gospodarska, a onda i politička kriza.

Budući da se za vrijeme predizborne kampanje Cerar zalagao za reviziju dogovora sadašnje vlade s Bruxellesom o načinu sanacije javnih financija te za zaustavljanje privatizacije državnih tvrtki, na kojoj inzistira EU, sada mu financijski analitičari preporučuju da prilikom budućih razgovora za formiranje nove vlade ne pristane na stvaranje "lijeve koalicije" nego u vladu uključi i konzervativnu komponentu.

Kako navodi poslovni list "Finance", najbolje bi bilo da se Cerar, koji će u novom parlamentu imati komotnu relativnu većinu, poveže sa Socijalnim demokratima (SD), Savezništvom Alenke Bratušek (SAB), ali i s demokršćanskom Novom Slovenijom (NSI) jer tako iz zemlje ne bi otjerao strane investitore niti razočarao očekivanja Bruxellesa. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook