Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon noći koju su obilježili sukobi i tisuću ranjenih, policija u Kairu u srijedu je mlade prosvjednike koji je gađaju kamenjem rastjerala suzavcem.


Riječ je o najgorim neredima u zadnjih nekoliko tjedana, a ustanak traje već gotovo pet mjeseci i uspio je svrgnuti autoritarnoga členika Hosnija Mubaraka. Vojne vlasti sada nastoje održati red, a nezadovoljna javnost nestrpljivo traži reforme, javlja Reuters.

Najnoviji sukobi počeli su kad su obitelji poginulih u prosvjedima protiv Mubaraka održale u utorak navečer u središtu Kaira skup njima u čast. Druga rodbina došla se potužiti što imena njihovih stradalih nisu spomenuta. Izbila je tučnjava koja se premjestila na središnji kairski trg Tahrir, priopćilo je ministarstvo unutrašnjih poslova. Ministarstvo zdravstva objavilo je da je ozlijeđeno 1036 ljudi, među kojima je najmanje 40 policajaca.

Vladajuće vojno vijeće objavilo je na Facebooku priopćenje o tome kako najnoviji događaji 'nemaju opravdanje, (nego im je) cilj da uzdrmaju sigurnost Egipta organiziranim planom koji iskorištava krv revolucionarnih mučenika i sije podjelu između naroda i sigurnosnog aparata'.

Premijer Esam Šaraf za državnu je televiziju rekao da prati razvoj događaja i čeka pun izvještaj o sukobima. (Hina)

Vezani članci Zlatna povorka faraona u Kairu 07 Spektakl vrijedan milijune dolara: Ostaci slavnih kraljeva i kraljica u povijesnoj procesiji kakva dosad nije viđena Izložba u Kairu egipatskih mumija i artefakta - 4 Drevne mumije egipatskih faraona izlaze na ulice Kaira: "COVID-19 bit će ništa jer će one zaustaviti sve to"