Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Provede li se reforma policije u Bosni i Hercegovini na način na koji to predlažu Milorad Dodik i Haris Silajdžić, ona će ujedno označiti početak kraja države Bosne i Hercegovini, ustvrdio je predsjednik Stranke demokratske akcije BiH Sulejman Tihić.


"Ovakva zakonska rješenja predstavljaju početak kraja reformi i početak kraja BiH. Silajdžić i Stranka za BiH (SBiH) za ovo će snositi povijesnu odgovornost", kazao je Tihić kako ga u nedjelju citira sarajevsko "Oslobođenje".

Vezani članci Ivana Petrović - 4 Analiza Ivane Petrović: "Zanimljivo je da NATO savez ne zabrinjavaju reakcije iz Hrvatske" Željko Komšić (Foto: AFP) Željko Komšić završio u bolnici: Član Predsjedništva BiH ide na operaciju

Predsjednik najjače bošnjačke stranke optužio je i Visokog predstavnika za BiH Miroslava Lajčaka da podupirući postojeće prijedloge o preustroju policije odnosno zamisli predsjednika Vlade Republike Srpske Milorada Dodika, također preuzima na sebe povijesnu odgovornost za moguću propast BiH.

Podsjetio je kako je Dodik sve agresivniji u istupima kojima dovodi u pitanje opstanak BiH, traži raspuštanje njene vojske i odbija bilo kakav prijenos ovlasti s entiteta na razinu države.

"Mislim da je kranje vrijeme da se ovakvom Dodikovom ponašanju kaže dosta i da ga se zaustavi u njegovim nakanama", izjavio je Tihić dodajući kako mu nije jasno "zbog čega je Silajdžić pristao raditi za Dodika".

Vijeće ministara BiH ovog je tjedna utvrdilo prijedloge dva zakona o reformi policije bez suglasnosti ministara iz redova SDA i SBiH.

Tim se prijedlozima uvodi tek slabašna koordinacija rada nekih policijskih agencija na državnoj razini dok postojeće entitetske policije ostaju netaknute i izvan koordinacijskog lanca.

SDA je ocijenila kako se time samo legalizira postojeća entitetska i etnička podjela zemlje te je najavila kako neće poduprijeti ove zakone kada se o njima bude glasovalo u Parlamentu BiH.

Uskraćivanje potpore ovim zakonima najavio je i Haris Silajdžić no iz drugačijih razloga.

On je kazao kako SBiH inzistira da se u predložene zakone ugradi odredba koja će obvezati sve strane na preustroj lokalnih policijskih struktura ovisno o tome kakav bude ishod ustavnih promjena.

Tihić je međutim naknadno ustvrdio kako je to samo "prazna priča" jer je već sada jasno da Dodik neće pristati ni na kakve izmjene ustava koje će umanjiti postojeće ovlasti entiteta.

Zbog sve većih sukoba između SDA i SBiH, Tihić nije isključio raskid koalicije između ove dvije stranke najavivši kako će o tome uskoro raspravljati stranački vrh SDA.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju