Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kineske vlasti iz Tibeta su protjerale i posljednje strane novinare i u to područje uputile nova vojna pojačanja, izvješćuju strane agencije.


"Visoki dužnosnik prijetio nam je oduzimanjem kineskih viza", telefonom je iz Lase javio dopisnik njemačkog Die Zeita Georg Blume prije nego što su on i Kristin Kupfer prepraćeni na vlak.

Vezani članci Cijepljenje, ilustracija Ministarstvo kulture i medija predložilo da novinari budu prioritetna skupina za cijepljenje Sjednica Vlade HND o napadu vladajućih na medije: "Ovolika količina nepotkrijepljenih tvrdnji ne samo da je sramotna, nego je i opasna"

Nakon što su u Lasi 14. ožujka izbili prosvjedi, kineske su vlasti pozvale novinare da napuste to himalajsko područje, no Blume i Kupfer, iz austrijskog časopisa Profil, pet su dana odolijevali policijskim pozivima.

"Danas nam je na vrlo neugodan način rečeno da ćemo imati velike probleme ukoliko ne otiđemo", kazao je Blume.

Prema njegovim riječima, kako prenosi AFP, kineske su vlasti u Tibet uputile nova vojna pojačanja.

"Vidio sam konvoj od najmanje 200 kamiona sa po 30 vojnika, dakle oko 6000 vojnika", kazao je Blume.

I BBC je potvrdio kretanje kineskih vojnih konvoja na granici između provincija Qinghai i Gansu. Radi se, javili si britanski novinari, o posebnim policijskim snagama za hitne intervencije.

Iz Tibeta su protjerani i James Miles, dopisnik Economista i nekoliko novinara iz Hong Konga.

Pokušaji njemačkog veleposlanika i veleposlanika EU-a u Pekingu da nagovore vlasti da omoguće ostanak novinara nisu urodili plodom.