Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kineska policija protjerala je strane novinare iz dijela jednog grada u Sečuanu, na jugozapadu zemlje, gdje je u rušenju škole u potresu 12. svibnja život izgubilo više stotina djece čiji roditelji optužuju mjesnu vlast zbog korupcije.


Dvoje djelatnika agencije France Presse bilo je u skupini novinara iz najmanje šest glasila koji su privedeni dok su u četvrti Juyuan u Dujiangyanu izvještavali o srušenoj školi, točno mjesec dana nakon katastrofalnog potresa u kojemu je više od 80.000 mrtvih i nestalih.

Vezani članci Tomislav Tomašević i Damir Vanđelić Tomašević o uhićenjima: ''Ako je netko koristio svoj javni položaj, za mene je to jednako ratnom profiterstvu. Ne znam ništa gore od toga'' Potres kod Sunje Novi potres na Banovini: "Jako se osjetio u Sunji kod Siska", "Kao da je mina eksplodirala, streslo"

Policajci su grubo ugurali predstavnike medija u kamionet, oštetivši fotografskih aparat jednoga od njih i odvezli ih u zgradu mjesne vlade koju su napustili nakon sat vremena.

Nemili događaj se zbio dan pošto je visoki dužnosnik za informiranje izjavio da novinari mogu slobodno raditi u Sečuanu.

"Naše se stajalište nije promijenilo", rekao je Wang Guoqing, zamjenik direktora ureda za informiranje pri središnjoj vladi.

U prva dva tjedna nakon potresa s najvećim broj žrtava u Kini u zadnje 32 godine, novinari nisu nailazili na veće teškoće u izvještavanju o toj prirodnoj katastrofi.

Čim su se spasilačke operacije završile, kineski i strani novinari su sve teže dolazili do informacija, napose u svezi s rušenjem velikog broja škola koje je povezano s korupcijom u graditeljstvu.