Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tijesna većina

Theresa May tijesnom većinom prošla prvi ispit u britanskom parlamentu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanski parlament je u četvrtak tijesnom većinom podržao program premijerke Therese May, što je bio i prvi ispit za njenu vlast nakon nepovoljnog izbornog rezultata i sve snažnijih pritisaka na njen plan mjera štednje i vođenja izlaska Velike Britanije iz Europske unije.

Theresa May je skratila posjet Berlinu, a njen ministar obrane Michael Fallon brzo se vratio iz Bruxellesa kako bi glasovao, što pokazuje ranjivost njenog položaja nakon što su njeni konzervativci izgubili većinu u parlamentu na izborima 8. lipnja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Eskalacija nasilja SAD i Velika Britanija žestoko napali Jemen, hutisti odmah izveli novi udar Muškarac je pojeo samo jedan zalogaj curryja i umro od alergijske reakcije kobna reakcija Pojeo samo jedan zalogaj jela s piletinom i srušio se: Umro je za nekoliko dana

U srijedu ju je oporbena Laburistička stranka pokušala poraziti u glasovanju o plaćama u javnom sektoru, no njen je je zakon prošao dijelom zahvaljujući podršci male sjevernoirske stranke.

Ta joj je podrška pomogla i progurati njen program s 323 spram 309 glasova.

Oporbene stranke su predložile amandmane koji su testirali discipliniranost premijerkinih podržavatelja i vlada je, kako bi izbjegla poraz, morala napraviti ustupke glede prava na pobačaj osiguravši sredstva u Engleskoj za žene koje na pobačaj dolaze iz Sjeverne Irske.

Drugi amandmani u pitanje su doveli njena stajališta glede izlaska Britanije iz EU-a, tražeći da Velika Britanija ostane u jedinstvenom tržištu Unije, i štednje, kritizirajući izostanak ulaganja u gospodarstvo.

Oba amandmana su odbačena, no glasovanje je pokazalo koliko će premijerki biti teško donositi zakone koji bi trebali olakšati britanski izlazak iz EU-a, te istaknuli koliko ima malo manevarskog prostora.

Čelnik laburista Jeremy Corbyn je rekao da se program konzervativaca raspada te da trebaju ispoštovati volju birača koji su pokazali da žele kraj rezovima u javnom sektoru, koje neki smatraju odgovornima za požar u kojem je u Londonu poginulo 80 osoba i preopterećenost policije koja vodi borbu protiv militanata.

"Theresa May nema mandat za nastavak rezova za naše škole, bolnice, policije i druge ključne javne usluge ili za deregulaciju u kontekstu Brexita", poručio je Corbyn u izjavi. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene