Prosvjednik pred britanskim parlamentom (Foto: AFP)
Prosvjednik pred britanskim parlamentom (Foto: AFP) Foto: Afp

Velika Britanija bliža je nego ikad kaotičnom napuštanju Europske unije, ocijenili su u četvrtak diplomati i dužnosnici nakon što britanski parlament nije uspio doći do većine tijekom glasanja za bilo koju varijantu Brexita dok se premijerka Theresa May borila za potporu njezinu prijedlogu za izlazak zemlje iz Unije.


Članice Europske unije nastavit će narednog tjedna dovršavati svoje planove i pripremati se za izvanredni summit o Brexitu, vjerojatno 10. travnja.

Vezani članci Upotreba COVID-putovnice u zračnoj luci Engleska uvodi nova pravila za putnike iz EU-a i SAD-a, pogledajte što se mijenja Irena Andrassy Posljednje riječi EU-a Velikoj Britaniji uputila je hrvatska ambasadorica, a one će svakako ostati upisane u povijest

"Raste uvjerenje da je izlazak bez sporazuma sve vjerojatniji", kazao je visoko rangirani diplomat Europske unije.

Gotovo tri godine nakon što su Britanci tijesnom većinom na referendumu odlučili napustiti Uniju, još uvijek nije jasno kako, kada i hoće li se uopće taj razvod dogoditi.

Različiti izvori prenijeli su kako su predstavnici 27 država članica EU koji svoje zemlje predstavljaju u Bruxellesu u četvrtak razmatrali dva najizglednija scenarija o tome što dalje: Brexit bez sporazuma ili dulju odgodu datuma do kojega bi Britanija trebala napustiti EU.

"Izvanredni summit o Brexitu čini se vrlo vjerojatnim. Bit će to rasprava ili o izlasku bez sporazuma i kako se s tim nositi ili će se odlučiti o još jednoj odgodi izlaska", kazao je drugi visoki europski diplomat.

Države EU i dalje nemaju rješenja za dva problema

Kako su se britanski političari našli na mrtvoj točki, Europska se unija prošlog tjedna suglasila da odgodi Brexit i pomakne rok koji je istjecao 29. ožujka.

Po tome bi Britanija napustila EU 22. svibnja ukoliko premijerka May uspije otkloniti blokadu u provedbi izlaska iz EU do koje je ovog tjedna došlo u podijeljenom Zastupničkom domu. Britanski su zakonodavci uvjerljivom većinom već u dva navrata odbacili vladin prijedlog sporazuma o izlasku iz EU.

Europski su diplomati i dužnosnici dali naznake kako postoji stanoviti manevarski prostor ako bi May uskoro uspjela osigurati potporu u parlamentu. No istodobno su postavili 12. travnja kao čvrsti rok za Veliku Britaniju da objavi što planira uraditi ukoliko ratifikacije sporazuma ne bude.

Bez napretka na tom planu, Britanija ne bi nužno u kaosu napustila EU 12. travnja jer bi blok država članica vjerojatno bio spreman dopustiti još vremena kako bi se dovršile pripreme za svaki mogući scenarij. No Francuska se pri tom zalaže za što brži završetak dugotrajne neizvjesnosti Brexita.

Države EU najavile su mjere čiji je cilj izbjeći najgore moguće poremećaje ali i dalje je nejasno kako riješiti dva problema: zajamčiti Britancima kako će moći putovati Europom bez viza i odlučiti o proračunu EU za 2019. ovisno o tome hoće li London za njega izdvojiti dio novaca ili ne.

Dođe li do druge odgode Brexita, EU će tražiti od Ujedinjenog Kraljevstva da sudjeluje na izborima za Europski parlament koji će se održati od 23. do 26. svibnja.

Unutar tijela EU u četvrtak su razmatrali i opciju po kojoj bi premijerka May u trećem pokušaju dobila potporu u parlamentu za svoj prijedlog sporazuma o izlasku iz Unije jer će rasprava o tome ponovo uslijediti u petak ali i o tome da London povuče svoju najavu izlaska iz Unije. No obje te opcije čine se malo vjerojatnima.

Britanska vlada u petak na glasanje stavlja dio novog dogovora

Britanska vlada će u petak treći put podastrijeti zastupnicima svoj dogovor o Brexitu o kojemu je pregovarala s Bruxellesom, pošto je u četvrtak dobila zeleno svjetlo predsjednika donjeg doma za organiziranje tog glasanja.

"Prijedlog je nov, bitno drukčiji i u skladu s postavljenim uvjetima", rekao je predsjednik doma John Bercow.

Prošlog tjedna je odbio organiziranje glasanja uz obrazloženje da zastupnici ne mogu ponovo proučavati tekst koji je već bio odbijen na istom zasjedanju parlamenta.

Da bi doskočila tom problemu, vlada je odlučila da će u petak dati na glasanje tek dio dogovora, Ugovor o izlasku, i da će iz njega izuzeti Političku izjavu o budućim vezama s Europskom unijom (EU).

Oporba je osudila taj manevar: "Napustili bismo EU a da nemamo nikakvu predodžbu o tome kamo idemo", pobunio se Keir Starmer, glasnogovornik laburista za Brexit. "To nije prihvatljivo i Laburistička stranka će se tome usprotiviti".

Prihvaćanje teksta u parlamentu omogućilo bi Londonu odgodu Brexita do 22. svibnja, dan prije europskih izbora.

"Svi smo suglasni da se ne želimo naći u situaciji da moramo tražiti još jednu odgodu i da moramo sudjelovati u izborima za Europski parlament", rekla je u donjem domu ministrica za vezu s parlamentom Andrea Leadsom, pozivajući zastupnike da podupru tekst koji su već dvaput odbili, 15. siječnja i 12. ožujka.

Igrajući na svoju zadnju kartu, Theresa May je u srijedu navečer ponudila ostavku ne bi li uvjerila zastupnike da prihvate dogovor. Neki konzervativni zastupnici uvjetovali su svoju potporu tekstu njezinim odlaskom.

Bivši ministar vanjskih poslova Boris Johnson, suparnik Therese May i gorljivi zagovaratelj Brexita bez dogovora, rekao je da će poduprijeti tekst. (hINA)