Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za slobodu nisu čuli

'GLAS ROBOVA' Iako smo ga osudili i dalje je tu: 'Nisi ništa drugo nego pas. Ništa više'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Intervju koji je rasplakao mnoge diljem zemaljske kugle i nastavio pomicati granice u poimanju slobode.

Ne postoji osoba na svijetu koja nije čula za ropstvo i prodaju ljudi kao robe. CNN je pokrenuo kampanju 'Glas roba' (The voice of a slave) s ciljem informiranja javnosti, ne samo ropstvu kojeg smo zauvijek osudili, već i o pojavi modernog ropstva.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Radnici na farmama Brazil: Oslobođeno 150 robova, među njima i djeca Slika nije dostupna Kina: Oslobođeno više od 200 radnika 'robova'

Fountain Hughens nije mogao birati gdje će biti rođen. Bio je odabran da bude nasljednik obitelji robova iz američke Virginije. Rođen je oko 1848. godine., a u intervjuu snimljenom 1949. godine, Hughens je ispričao svoju stranu priče. Bio je to intervju koji je rasplakao mnoge diljem zemaljske kugle i nastavio pomicati granice u poimanju slobode.

ŽENA ZA UTJEHU Ispovijest robinje: 'Trebala sam primiti 50 vojnika na dan'

'Bilo smo robovi, propadali smo ljudima. Prodavali bi nas kao što su prodavali konje, krave, svinje... Stavili bi nas na klupu, a onda bi uslijedila aukcija. Čule bi se ponude, kao da se prodaje stoka', kazao je u intervjuu Fountain Hughens.

'Noć nikad nije dolazila, nisi mogao birati, ako je to bilo vrijeme za branje duhana, brao si ga cijelu noć. Ako su tražili da ostaneš cijelu noć na polju, ostao bi. Nitko nije mario jesi li umoran, možeš li izdržati stajati na nogama. Bilo nas je strah reći da smo umorni, a kada smo bili oslobođeni i dalje su se prema nama ponašali kao prema stoci', nastavio je pričati.

'Nismo imali gdje otići. Nismo imali svoje kuće, nismo imali domove, nismo imali ništa. Baš kao stoku, ostavili su nas bez ičega da se snalazimo kako znamo i umijemo. Nikoga nije bilo briga kojim ćemo putem krenuti', govorio je Hughens.

Bili smo robovi čitavog svojeg života. Moja je majka bila ropkinja, sestra, otac je bio rob. Da mi netko kaže da ću ponovno biti rob, rekao bi da mi pucaju u glavu, da završi već jednom taj moj život. Jer nisi ništa drugo nego običan pas. Ništa više', rekao je u intervjuu snimljenom 1949. godine.

U ovim je zemljama ropstvo stvarnost

Robstvo je u Sjedinjenim američkim državama ukinuto 1865. godine. No, iako se od tada smatra ilegalnim, ropstvo se nastavilo primjenjivati diljem svijeta. Osobito onog nerazvijenog dijela u kojem nema kamera niti nadzora koji bi kršenje temeljnih ljudskih prava mogao zabilježiti.

U ovom trenutku na planeti Zemlji je između 20 i 36 milijuna robova, uključujući najmanje 5.5 milijuna djece koja su primorana raditi, koja za slobodu nikada nisu čula.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene