Novi gradonačelnik Budimpešte Gergely Karacsony (Foto: Attila KISBENEDEK / AFP)
Novi gradonačelnik Budimpešte Gergely Karacsony (Foto: Attila KISBENEDEK / AFP) Foto: Attila KISBENEDEK / AFP

Mađarske oporbene stranke ostvarile su velik uspjeh na lokalnim izborima u nedjelju, nanijevši udarac vladajućoj konzervativno-nacionalističkoj stranci Fidesz premijera Viktora Orbana, po konačnim rezultatima izbora objavljenim u ponedjeljak.


Oporba autokratskom Orbanu, koji je na vlasti do 2010., osvojila je ključne pozicije uključujući dužnost gradonačelnika Budimpešte.

Vezani članci Slika nije dostupna DOGOVOR IZA ZATVORENIH VRATA Hoće li se 500.000 izbjeglica izravno iz turske naseliti u EU? Slika nije dostupna Mađarska policija zaustavila vlak s migrantima u Bicskeua

Gergely Karacsony porazio je Fideszova gradonačelnika glavnoga grada Istvana Tarlosa s 50,1 posto osvojenih glasova, dok je on dobio 44,1 posto, objavile su izborne vlasti nakon prebrojavanja svih glasova.

Oporba, koja je ostavila po strani međusobne razlike i prvi put formirala široku frontu protiv Orbana istaknuvši zajedničke kandidate u mnogim mjestima, osvojila je i dužnosti predsjednika općinskih vijeća u 14 od 23 općina u Budimpešti. Fidesz ih je do sada držao 17.

Ovo je "povijesni trijumf" koji je pokazao da ljudi žele "povratiti vlast u svojem gradu", rekao je Karacsony u nedjelju navečer.

Oporba je bila uspješna i u Pečuhu, Miškolcu, Sambotelu i Egeru te drugdje. Orban je nastojao ublažiti poraz isticanjem boljih rezultata svoje stranke u ruralnim područjima.

"Fidesz je i dalje vodeća politička snaga u zemlji", rekao je pristašama. "Mit da je Orbanov sustav nepobjediv je gotov", komentirao je index.hu. (Hina)