Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Odluka o neovisnosti Kosova je donesena i sada se usuglašava s Europskom unijom i drugim međunarodnim


čimbenicima, kazao je predsjednik oporbene Demokratske partije Kosova i član kosovskog pregovaračkog tima Hashim Taqi nakon razgovora s dužnosnicima u Sjedinjenim Državama, javio je Radio Kosovo.

Vezani članci Slika nije dostupna Thaci: Presuda ICJ-a o kosovskoj neovisnosti 'otrijeznit' će Srbiju Slika nije dostupna Tadić: ICJ nije raspravljao o pravu Kosova na samostalnost

Poslije razgovora s američkim državnim podtajnikom za politička pitanja Nicolasom Burnsom jučer navečer, Thaqi je za kosovske medije rekao kako je od svih američkih dužnosnika s kojima se susreo dobio uvjeravanja da je odluka o statusu Kosova donesena.

Prema njegovim riječima, Kosovo će biti neovisna država sa
suverenitetom na cijelom teritoriju, s civilnom misijom i vojnom nazočnošću NATO-a.

Kosovski politički čelnik je naglasio kako neće biti daljnjeg
odlaganja rješenja statusa poslije održavanja parlamentarnih izbora u Srbiji 21. siječnja.

Thaqi se tijekom višednevnog boravka u SAD-u susreo s visokim dužnosnicima američkog ministarstva vanjskih poslova, Vijeća za nacionalnu sigurnost i predstavnicima civilnog društva.

U SAD-u je tijekom ovog tjedna boravio i član pregovaračkog tima Kosova i predsjednik Reformističke stranke ORA Veton Surroi.

Posjet dvojice vodećih kosovskih čelnika oporbe, navode mediji u Prištini, poduzet je s ciljem zadobivanja odlučujuće podrške SAD-a kako bi status Kosova bio jasan i s punim međunarodnim subjektivitetom. 

Njemačka pomaže Kosovu

Njemačka vlada dodijelila je Kosovu 21 milijun eura pomoći, koji će biti iskorišteni za realizaciju projekata u području energetike i školstva, javljaju ujutro prištinski dnevnici na albanskome.

Zamjenik civilnog upravitelja UNMIK-a zadužen za gospodarski razvoj Andreas Vitkovski, kazao je, prilikom potpisivanja sporazuma između njemačke vlade i predstavnika Kosova i UNMIK-a, kako je ta pomoć izuzetno važna za Kosovo.

Predstavnica njemačkog ministarstva za razvoj i ekonomsku suradnju Christine de Barros Said rekla je kako će se tim sredstvima financirati projekti u sektorima koji su ocijenjeni najznačajnijim za Kosovo.

Njemačka je od 1999. godine do sada za pomoć Kosovu dodijelila 117 milijuna eura.