Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Taqi: Odluka o neovisnosti Kosova je donesena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odluka o neovisnosti Kosova je donesena i sada se usuglašava s Europskom unijom i drugim međunarodnim

čimbenicima, kazao je predsjednik oporbene Demokratske partije Kosova i član kosovskog pregovaračkog tima Hashim Taqi nakon razgovora s dužnosnicima u Sjedinjenim Državama, javio je Radio Kosovo.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin i Aleksandar Vučić "Svjetski sukob preko naših leđa'' Srbi bijesni na Putina, tvrde da im je okrenuo leđa: "Zar ovako, braćo Rusi?" Slika nije dostupna Odluka teška za Srbe Tadić: ICJ nije raspravljao o pravu Kosova na samostalnost

Poslije razgovora s američkim državnim podtajnikom za politička pitanja Nicolasom Burnsom jučer navečer, Thaqi je za kosovske medije rekao kako je od svih američkih dužnosnika s kojima se susreo dobio uvjeravanja da je odluka o statusu Kosova donesena.

Prema njegovim riječima, Kosovo će biti neovisna država sa
suverenitetom na cijelom teritoriju, s civilnom misijom i vojnom nazočnošću NATO-a.

Kosovski politički čelnik je naglasio kako neće biti daljnjeg
odlaganja rješenja statusa poslije održavanja parlamentarnih izbora u Srbiji 21. siječnja.

Thaqi se tijekom višednevnog boravka u SAD-u susreo s visokim dužnosnicima američkog ministarstva vanjskih poslova, Vijeća za nacionalnu sigurnost i predstavnicima civilnog društva.

U SAD-u je tijekom ovog tjedna boravio i član pregovaračkog tima Kosova i predsjednik Reformističke stranke ORA Veton Surroi.

Posjet dvojice vodećih kosovskih čelnika oporbe, navode mediji u Prištini, poduzet je s ciljem zadobivanja odlučujuće podrške SAD-a kako bi status Kosova bio jasan i s punim međunarodnim subjektivitetom. 

Njemačka pomaže Kosovu

Njemačka vlada dodijelila je Kosovu 21 milijun eura pomoći, koji će biti iskorišteni za realizaciju projekata u području energetike i školstva, javljaju ujutro prištinski dnevnici na albanskome.

Zamjenik civilnog upravitelja UNMIK-a zadužen za gospodarski razvoj Andreas Vitkovski, kazao je, prilikom potpisivanja sporazuma između njemačke vlade i predstavnika Kosova i UNMIK-a, kako je ta pomoć izuzetno važna za Kosovo.

Predstavnica njemačkog ministarstva za razvoj i ekonomsku suradnju Christine de Barros Said rekla je kako će se tim sredstvima financirati projekti u sektorima koji su ocijenjeni najznačajnijim za Kosovo.

Njemačka je od 1999. godine do sada za pomoć Kosovu dodijelila 117 milijuna eura.


Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene