Brod Diccioti (Foto: AFP)
Brod Diccioti (Foto: AFP)

Talijansko pravosuđe otvorilo je istragu protiv ministra unutarnjih poslova Mattea Salvinija zbog protuzakonitog zadržavanja ljudi, ilegalnih uhićenja i zlouporabe vlasti u vezi s migrantima na brodu Diciotti, objavili su u subotu talijanski mediji.


Istragu je otvorilo tužiteljstvo u gradu Agrigente na Siciliji, ali će je voditi sud u Palermu, glavnome gradu na tom južnom otoku, objavio je izvor.

Vezani članci Sergio Mattarella i Giuseppe Conte (Foto: IPA/PIXSELL) Kriza vlasti u Italiji: Predsjednik Mattarella prihvatio ostavku premijera Contea Giuseppe Conte podnio ostavku (Foto: AFP) Talijanski premijer Giuseppe Conte najavio da daje ostavku: "Rad vlade ovdje završava"

Odluku je tužiteljstvo donijelo pošto je ispitalo dva visoka dužnosnika ministarstva unutarnjih poslova u subotu u Rimu kako bi shvatilo zapovjedni lanac koji je izdavao naredbu o zabrani iskrcavanja migranata.

Na tu je odluku odgovorio ministar Salvini najavivši da neće odustati od svoje borbe protiv imigracije.

"Oni (istražni suci) mogu uhititi mene, ali ne i volju 60 milijuna Talijana", koji većinom podržavaju moju politiku, poručio je Salvini s političkog sastanka na sjeveru Italije.

Brod Diciotti je spasio ukupno 190 migranata 16. kolovoza i pristao je u Cataniji u ponedjeljak, no talijanska vlada odbila je dopustiti iskrcavanje sve dok druge europske zemlje ne pristanu primiti ih.

Zdravstveni dužnosnici u luci Cataniji naredili su u subotu hitno iskrcavanje 16 od 150 migranata s broda Diciotti zbog sumnje da je dvoje bolesnih putnika zaraženo tuberkulozom.

U talijanske je luke posljednjih godina pristiglo na stotine tisuća migranata, te nova vlada u kojoj je ministar Salvini sada zahtijeva od EU-a da migrante ravnomjernije prihvate druge zemlje članice.

Predstavnici država članica Europske unije sastali su se u petak kako bi raspravljali o dugoročnom rješenju za problem spašavanja migranata na Mediteranu. No razgovori nisu dali rezultata jer se države članice nisu mogle dogovoriti o novim standardnim procedurama za raspodjelu migranata.

Italija prijeti da će prestati uplaćivati novac u europski proračun ne pronađe li se rješenje.

 

(Hina)