Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Talijanski studenti pohrlili su u Vatikan izraziti potporu papi Benediktu XVI., nakon što je Sveti Otac otkazao planiran posjet rimskome sveučilištu La Sapienza jer su mu se usprotivili profesori i studenti.


Vatikan je u utorak otkazao planiran Papin posjet i govor na
sveučilištu La Sapienza, nakon što je skupina od 67 profesora i studenata napisala pismo protiv dolaska Benedikta XVI., kojega drže reakcionarnom osobom i protivnikom napretka. 

Vezani članci Papa Franjo Papa Franjo obratio se vjernicima: ''Neka ovo bude prilika za sve da otkriju obitelj kao kolijevku života i izvor mira'' Crkva San Paolo alla Regola - 1 U Arhivima pape Pija XII. pronađena 70 godina prešućivana tajna - naslovna rimska crkva kardinala Stepinca

>> Papa odgodio posjet sveučilištu u La Sapienzu

Talijanska vlada premijera Romana Prodija osudila je stajalište uglednog sveučilišta, koje je 1303. osnovao papa Bonifacije VIII, a s Papom se solidarizirao i predsjednik države te velik dio javnosti.

Papa je u srijedu, na redovitoj općoj audijenciji, sa smješkom
primio studente talijanskih sveučilišta koji su pri njegovu ulasku u dvoranu povikali "Sloboda" aludirajući na pravo slobode govora.

"Ako Papa neće doći na La Sapienzu, eto La Sapienze k Papi", poruka je na transparentu što su ga nosili studenti.

Rimski vikar kardinal Camillo Ruini pozvao je Rimljane da pokažu potporu Papi dolaskom na Trg sv. Petra u nedjelju na tjednu molitvu, te izjavio da su "Tužne epizode" koje su primorale Papu da otkaže planiran govor "zadale vrlo bolan udarac cijelome gradu.

Neprijateljstvo, što ga je prema planiranom posjetu Pape sveučilištu pokazao dio studenata uvrijedilo je zagovornike slobode govora. Tako u srijedu vodeći talijanski list Corriere della Sera piše na naslovnici "Poraz za Italiju", a La Repubblica prosvjede naziva "bolesnima".

Predsjednik Giorgio Napolitano poslao je Papi pismo u kojem osuđuje "nesnošljivost", a svoje su mišljenje o epizodi izrazili intelektualci i ličnosti s raznih strana, primjerice vrhovni rabin Riccardo Di Segni koji je pozvao Papu da govori u njegovoj sinagogi.

Otvoreni kritičar Crkve, dobitnik Nobelove nagrade za književnost Dario Fo također je osudio studentsku akciju.

Studenti su se usprotivili Papinu posjetu zbog njegova govora
održanog prije gotovo dva desetljeća, a kojim je, tvrde oni, pokazao da favorizira stajalište Rimokatoličke crkve iz 17. stoljeća kada je osudila Galilea zbog njegova učenja da se Zemlja vrti oko Sunca. Papini pristaše opovrgnuli su takve tvrdnje.