Migranti na brodu španjolske humanitarne organizacije Proactiva Open Arms (Foto: AFP)
Migranti na brodu španjolske humanitarne organizacije Proactiva Open Arms (Foto: AFP)

Talijanska vlada zabranila je pristajanje u talijanskim lukama i trećem spasilačkom brodu s imigrantima. Ovo je treći brod s imigrantima kojemu je talijanska vlada ovog mjeseca zabranila pristajanje.


Ministar prometa Danilo Toninelli u izjavi je rekao da je primio zahtjev ministarstva unutarnjih poslova, kojeg vodi vođa krajnje desnice Matteo Salvini, da se ne dopusti ulazak brodu španjolske humanitarne organizacije Proactiva Open Arms jer predstavlja opasnost po javni red.

Vezani članci Italija, policija, Ilustracija (Foto: GABRIEL BOUYS / AFP) Tragedija na radu u Italiji: Na mladića iz Međimurja pala čelična ploča i usmrtila ga Imane Fadil (Foto: AFP) Misteriozna smrt marokanske manekenke i stalne gošće Berlusconijevih "bunga bunga" zabava

U manje od mjesec dana otkako je preuzeo dužnost, Salvini je proveo novu politiku zatvaranja luka brodovima humanitarnih organizacija koji kupe migrante s prekrcanih krijumčarskih brodova.

Brodovi Aquarius s 630 imigranata i Lifeline završili su u Španjolskoj i na Malti nakon što im je Italija ranije ovoga mjeseca zatvorila svoje luke. Na brodu Open Arms španjolske organizacije nije bilo imigranata.

Čelnici država članica EU-a su u petak u ranim jutarnjim satima, nakon gotovo cjelonoćne rasprave, postigli dogovor oko pitanja migracija koji su Salvini i talijanski premijer Giuseppe Conte ocijenili pozitivnim za Italiju. No sporazum ne obvezuje članice da dijele teret spašavanja na moru.

Na talijansku obalu je od 2014. došlo više od 650.000 migranta, većinom nakon što su ih pred libijskom obalom spasili brodovi privatnih i javnih organizacija. Italija je prihvatila oko 170.000 imigranata, no broj dolazaka je ove godine snažno pao. Iz Libije, glavne polazne točke, dolazaka je manje za više od 80 posto.

Ujedinjeni narodi procjenjuju da je ove godine do sada na moru život izgubilo gotovo 1000 migranata. (Hina)