Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obišla L'Aquiliu

Talijani optužuju Bruni da je prostakuša

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prva dama Francuske, koja je rodom Talijanka, razgovarala je sa žrtvama potresa u L' Aquili, no talijanski tisak oštro je kritizirao njezino ponašanje jer je izbjegla program za ‘prve dame’ summita G8 te je čak optužio za prostaštvo, prenijele su agencije.

Pročitajte i ovo Screenshot Podrhtavanje tla Potres jačine 5,2 prema Richteru pogodio Tursku: "Jako nas je treslo, izašli smo iz kuće" Pas Roger pomaže u potrazi VIDEO/FOTO Sreća da nije upao u policiju: Pas Roger postao zvijezda nakon potresa na Tajlandu

Ovo je strašno’, rekla je pri obilasku gradske bolnice i teško oštećene crkve Anime Sante u potresom razorenom srednjovjekovnom gradu Carla Bruni-Sarkozy. Supruga francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja dodala je da kao Talijanka ‘želi pomoći’, javlja agencija dpa. Agencija AFP prenosi pak pisanje talijanskog dnevnika ‘Il Giornale’, koji ističe da je Bruni ‘besramno izbjegla sve susrete, od onoga s Papom do susreta s unesrećenima u potresu’. ‘Netko bi trebao reći prvoj dami da se snobizam na n-tu potenciju kod nas zove prostaštvo’, piše list.

Bruni je odlučila u Italiju doputovati u četvrtak navečer i stoga nije bila u skupini prvih dama koje je u srijedu primio papa Benedikt XVI. Također nije zajedno s ostalim prvim damama prvih dana summita obišla unesrećene u L' Aquili, već je to učinila samostalno u petak. Talijanski tisak, osobito desničarski, zamjera francuskoj prvoj dami jer pruža podršku Cesareu Battistiju, bivšem teroristu s ljevice koji je izbjegao u Brazil dok Rim traži njegovo izručenje. U ironičnoj primjedbi Il Giornale piše da je Bruni uvijek bila ‘vrlo pažljiva prema onima kojima je priroda ponešto uskratila’. List pritom cilja na njezin ‘baršunast glasić’ kojim izvodi svoje pjesme.

Bruni je naime kantautorica koja je izdala albume i kad je već postala supruga predsjednika. Mnogobrojni svjetski čelnici iskoristili su prigodu da u stanci sastanka na vrhu G8 najrazvijenijih zemalja svijeta, koji se održava u obližnjem mjestu Coppitu, obiđu grad L' Aqiulu, a među njima su i američki predsjednik Barack Obama te španjolski premijer Jose Rodriguez Zapatero. Oko 300 osoba poginulo je, a više od 52.000 ostalo bez doma u gradu kada je 6. travnja potresa jačine 6,3 po Richteru pogodio L' Aquilu u središnjoj Italiji. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene