Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi test za premijera

Talijani na referendumu o nuklearnoj energiji, vodi i Berlusconiju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Talijani su počeli glasovati na referendumu o nuklearnoj energiji, privatizaciji vodoopskrbe i imunitetu od kaznenog progona za Silvija Berlusconija, što je novi test za talijanskog premijera nakon nedavnog poraza na lokalnim izborima, uključivo u Milanu.

Birači se izjašnjavaju o mogućem povratku nuklearne energije u Italiju, od koje se odustalo na referendumu 1987., nakon katastrofe u Černobilu. Berlusconijeva vlada to je proglasila svojim prioritetom planirajući gradnju četiriju nuklearnih elektrana nakon 2014. koje bi trebale proraditi 2020. Taj je program u travnju, nakon nuklearne katastrofe u Japanu, privremeno zaustavljen.

Berlusconi strahuje da bi Talijani, osim povratka nuklearnoj energiji, mogli odbaciti i zakon koji bi mu omogućio da izbjegne kazneni progon dok obnaša premijersku dužnost. Protiv Berlusconija trenutačno se vode tri slučaja. Treća tema referenduma je liberalizacija vodoopskrbe. Da bi referendum uspio, odazvati se mora 50 posto glasača plus jedan, što se nije dogodilo od 1995.  (Hina)

 

Pročitajte i ovo Silvio Berlusconi - 1 ima leukemiju 86-godišnji Silvio Berlusconi izašao iz bolnice nakon šest tjedana Silvio Berlusconi - 1 u 87. godini Preminuo je Silvio Berlusconi, zločesti dečko talijanske politike

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene