Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Talijani su počeli glasovati na referendumu o nuklearnoj energiji, privatizaciji vodoopskrbe i imunitetu od kaznenog progona za Silvija Berlusconija, što je novi test za talijanskog premijera nakon nedavnog poraza na lokalnim izborima, uključivo u Milanu.


Birači se izjašnjavaju o mogućem povratku nuklearne energije u Italiju, od koje se odustalo na referendumu 1987., nakon katastrofe u Černobilu. Berlusconijeva vlada to je proglasila svojim prioritetom planirajući gradnju četiriju nuklearnih elektrana nakon 2014. koje bi trebale proraditi 2020. Taj je program u travnju, nakon nuklearne katastrofe u Japanu, privremeno zaustavljen.

Berlusconi strahuje da bi Talijani, osim povratka nuklearnoj energiji, mogli odbaciti i zakon koji bi mu omogućio da izbjegne kazneni progon dok obnaša premijersku dužnost. Protiv Berlusconija trenutačno se vode tri slučaja. Treća tema referenduma je liberalizacija vodoopskrbe. Da bi referendum uspio, odazvati se mora 50 posto glasača plus jedan, što se nije dogodilo od 1995.  (Hina)

 

Vezani članci Ema Kovač (Foto: Instagram) Novi uspjeh mlade Čakovčanke: Toliko je zaludjela Talijane da ćemo ju gledati u njihovu hit-realityju Silvio Berlusconi (Foto: AFP) Talijanski sud "rehabilitirao" Berlusconija, ponovo može kandidirati na izborima