Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tajlandski premijer i vođe masovnih protuvladinih prosvjeda u sastali su se kako bi pokušali ublažiti političke napetosti koje su tijekom vikenda prerasle u nasilje.


Raije je najavljeno kako su dužnosnici izvijestili kako bi se premijer Abhisit Vejjajiva trebao sastati s čelnicima Ujedinjene fronte za demokraciju protiv diktature (UDD) u 16 sati po lokalnom vremenu. Pregovori se izravno prenose na državnoj televiziji. Prosvjednici se od 12. ožujka svakodnevno okupljaju u Bangkoku, gdje ih je povremeno bilo gotovo 100.000, no veći dio vremena na ulicama ih je bilo nekoliko desetaka tisuća. U Bangkoku i u dvjema susjednim pokrajinama na snazi su snažne mjere sigurnosti zbog mogućih nereda koje mogu izazvati okupljeni prosvjednici. Policiji je u pomoć poslana i vojska.

Vezani članci Premijer Andrej Plenković pred prosvjetnim sindikatima (Foto: Dnevnik.hr) Evo kako je Plenković o štrajku govorio na njegovu početku - "Ma predložit ćemo da plaća bude 100 posto veća..." Princeza Ubolratana Rajakanya Sirivadhana Barnavadi (Foto: DPA/PIXSELL) Presedan u Tajlandu: Princeza kandidatkinja za premijerku

Bivši premijer, Thaksin Shinawatra koji je 2006. vojnim udarom svrgnut s vlasti i djeluje iz Dubaija te je jedan od glavnih vođa UDD-a, pozvao je svoje pristalice na trajne prosvjede u Bangkoku i susjednim pokrajinama. Thaksina je u odsutnosti aktualna vlast osudila na dvogodišnji zatvor, pod optužbom da je zlorabio ovlasti dok je bio na premijerskoj dužnosti. (Hina)

Prve minute susreta suprotstavljenih strana možete pogledati u priloženom videu.